Ágnes
-1 °C
2 °C

Öncsonkító menedékkérők Svédországban

2004.04.02. 15:00
Több száz menedékkérő csonkította meg ujjhegyeit azóta, hogy 2003 januárban az Európai Unió előírta a menedéket kérők ujjlenyomatának vételét. Az elkeseredett menekülők késsel, pengével, illetve sósavval tüntették el ujjlenyomataikat, így akadályozva azonosításukat.
Svédországban a menedékjogért folyamodók százai csonkították meg ujjhegyeiket, hogy ezzel lehetetlenné tegyék ujjlenyomat alapján való azonosításukat, és ezzel megnehezítsék kiutasításukat a skandináv országból.

A hatóságok pénteken közölték, hogy becslések szerint 400-500 Svédországban tartózkodó és menedékért folyamodó személy csonkította meg ujjhegyeit azóta, hogy 2003 januárban az Európai Unió előírta a menedéket kérők ujjlenyomatának vételét. Az EU rendelkezései kimondják, hogy az olyan menedéket kérőket, akik a skandináv országba érkezésük előtt egy másik EU-országban éltek, a svéd hatóságok visszaküldhetik ugyanabba a tagországba.

"Láttunk kések és borotvapengék okozta sebhelyeket, valamint ujjlenyomatokat, amelyek teljesen eltorzultak, mivel a kérelmezők sósavval vagy hasonló anyaggal roncsolták kezeiket" - jelentette ki Bengt Hellstroem, a svéd bevándorlási hivatal munkatársa az AFP hírügynökség tudósítójának.

Az EU vonatkozó rendelkezésének bevezetése óta Svédország 26 ezer ujjlenyomatot vizsgált meg. Ebből 1300 értelmezhetetlen, közülük 4-500 öncsonkítás következtében. Egy 18 éves menedéket kérő nevének elhallgatásával így számolt be a svéd rádióban az ujjcsonkítás gyakorlatáról: "Bekapcsoltam a tűzhelyet és megvártam, amíg forró lett. Akkor rányomtam mind a tíz ujjamat. Amikor már megégtek, olajat öntöttem rájuk és megint a tűzhelyre nyomtam őket." A rádió szerint a fiatal ember Olaszországon át érkezett Svédországba és el akarta kerülni, hogy visszatoloncolják őt Olaszországba, mert csalódott az ottani életkörülményekben.