Mátyás
-6 °C
1 °C

Orbán szerint jobb lett volna Balázshoz ragaszkodni

2004.11.02. 11:58
A hét második felében tartandó EU-csúcson derülhet ki, hogy mit kíván változtatni José Maunel Barroso a javasolt Európai Bizottság összetételén. Néppárti források szerint Kovács Lászlónak mennie kell és Orbán Viktor volt miniszterelnök is úgy véli, jobb lett volna, ha az eddigi biztos, Balázs Péter maradt volna "az unió kormányában". Barroso kedden a lett biztos visszahívását kérte.
Barroso a lett biztos visszahívását kérte
Új európai uniós biztos jelölését kérte Lettországtól José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság (EB) kijelölt elnöke, jelentette be kedden a lett kormányszóvivő.A lett kormány kedden a tervek szerint összeül a kérés megvitatására, a szóvivő azonban tudott ígéretet tenni arra, hogy a kabinet a nap folyamán döntést is hoz az ügyben. A magyar kormány nem kapott ilyen felkérést Barrosótól, közölte László Boglár kormányszóvivő az Indexszel.

A Lettország által az EB adó- és vámügyi biztosi tisztségére jelölt Ingrida Udre egyike azon személyiségeknek, akiknek biztosi kinevezését bírálták az Európai Parlament képviselői.

José Manuel Barroso várhatóan a csütörtökön kezdődő uniós csúcson terjeszti az állam- és kormányfők elé új javaslatát az Európai Bizottság összetételére. Sajtóhírek szerint Rocco Buttiglione olasz biztosjelölt visszaléptetése némileg megkönnyítette Barroso helyzetét, ugyanakkor az alkotmányos szerződés pénteki aláírási ceremóniáját követő tárgyalások során világossá vált: az Európai Néppárt Buttiglione-ért cserében legalább egy szocialista "áldozatot" követel, és ez leginkább Kovács László lehet. Néppárti források a francia Le Figaro-nak is úgy nyilatkoztak: Kovácsnak mennie kell.

Több tagállami vezető óvta Barrosót attól, hogy túlzott mértékben "felforgassa" a bizottságot. A Kovács László mellett kiálló Gyurcsány Ferenc például arra intette a bizottság új elnökét, "ha túl sok embert hazaküld, vágóhíddá alakulhat az Európai Bizottság".

Orbán Viktor szerint az eddgi EU-biztos megfelelt

Orbán Viktor volt miniszterelnök kedden újságíróknak azt mondta, jobb lett volna, ha Magyarország továbbra is a korábbi magyar biztost, Balázs Pétert jelöli az Európai Bizottságba. "Jobb lett volna, hogyha inkább hagyjuk a dolgokat úgy, ahogy voltak. Az első biztosunk (...) megfelelt, jól végezte a munkáját, pedig egy másik politikai családhoz tartozik, mint mi" - közölte a volt miniszterelnök.

Hozzátette, "nem állíthatom, hogy egy húron pendülünk vele, de ennek ellenére azt kell mondanom, hogy jól dolgozott az első fél évben, komoly pozíciót kapott, (...) és megbecsülést szerzett magának is, meg Magyarországnak is". A Fidesz elnöke kiemelte, a mostani jelölt nem ilyen, s talán ideje lenne, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pártérdekeket a nemzeti érdekek mögé rendelje.

"Rossz listán szerepelünk"

Orbán Viktor "Rossz listán szerepelünk az Európai Unión belül, azon országok és azon biztosjelöltek listáján, akiktől inkább szabadulni szeretne egész Európa" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez hátrányos az országnak, s nem csak presztízskérdés, hanem a későbbi érdekérvényesítést is érinti. Arra a kérdésre, a Fidesz támogatná-e Balázs Péter jelölését, a pártelnök azt mondta, hogy őket nem kérdezték meg sem az első, sem a második biztos személyét illetően. Leszögezte, egyelőre "az akadályt kell elhárítani", a "rossz jelöltet" vissza kell hívni.

A hétvégén a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, hogy mivel az eddigi magyar biztost szinte mindegyik EP-frakció kedveli, ha a kormány ismét őt jelölte volna, az energiaügyeknél fontosabb bizottságot kaptunk volna. A német lap szerint bár az elmúlt hetekben az EP szociáldemokrata, szocialista frakciójában is kételyek merültek fel Kovács László volt külügyminiszter, mint kijelölt energiaügyi biztos hozzáértésével kapcsolatban, de a hét végén közzétett listáján a frakció őt már nem szerepelteti, mint olyan személyt, kinek posztján változtatás kívánatos.