Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az oroszok a bővítés miatt aggódnak

2004.01.21. 15:55
Igor Ivanov orosz külügyminiszter Moszkvában akkreditált kelet-közép-európai nagykövetekkel találkozva megismételte azt az orosz aggodalmat, hogy az Európai Unió bővítése rövid távon hátrányosan hathat Oroszországnak a térség államaival folytatott kereskedelmére.
A bolgár nagykövetségen lezajlott keddi találkozón Magyarországot Dr. Varga György ügyvivő képviselte. Mint a követ szerdán az MTI érdeklődésére elmondta, Ivanov megerősítette: Európa az orosz külpolitika prioritásai között van, az EU bővítése után Oroszország külkereskedelmének több mint fele az uniós tagországokkal bonyolódik. Moszkva szeretné elejét venni, hogy az új tagok csatlakozása hátrányokkal járjon az Oroszországgal való kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokban.

A miniszter megjegyezte: Oroszország számára az EU-bővítés követelményeket támaszt, miközben érdemi beleszólása a folyamatba nem volt. A 10 csatlakozó ország viszonylatában - Brüsszel kérésére - Moszkvának hatályon kívül kell helyeznie a szerződéses-jogi háttér nem EU-konform részét, és így értékelése szerint az új szerződések létrehozásáig a gazdasági szereplőket sújtó űr keletkezhet.

Oroszország jelenleg elutasítja azt a megoldást, hogy az EU-val kötött parnerségi és együttműködési megállapodása automatikusan kiterjedjen az új EU-tagokra. Ugyanakkor kész az új körülményekre való együttes felkészülésre, és szorgalmazza a kölcsönösen megfelelő megoldások kidolgozását - mondta.

A közép-európai régiót érintő kérdések között az orosz diplomácia vezetője a Németországban lévő amerikai NATO-bázisok áthelyezésére vonatkozó tervekkel kapcsolatban úgy vélekedett: logikailag levezethető, hogy a terrorizmus elleni harc érdekében esetleg új katonai bázisok jöjjenek létre Dél-Európa Közel-Kelettel határos részein, de semmi nem támasztja alá amerikai támaszpontok telepítését Lengyelországban, amelynek környezetében semmilyen új típusú veszély, biztonsági kockázat nem jelentkezik.