Mátyás
-6 °C
1 °C

Külföldre vándorolnak a magyar orvosok

2004.11.29. 11:24
A hazai bér nyolc-tízszereséért várják a magyar szakembereket az Európai Unió orvoshiánnyal küzdő országai. Fél év alatt 430 fiatal orvos hagyta el Magyarországot, de a családosok inkább itthon maradnak, adta hírül a Népszabadság.
A csatlakozás óta több mint ezer diplomahonosítási kérelmet adtak be az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatalba magyar orvosok, akik közül 430-an azóta már külföldön dolgoznak, mondta a Népszabadságnak Páva Hanna, a hivatal vezetője egy szombati orvosrendezvényen, ahol a fiatal szakemberek a külföldi munkavállalás feltételeivel ismerkedhettek. A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központja és az egészségügyi minisztérium közös rendezvényére alig lehetett bejutni, annyian érdeklődtek.

Jó üzlet a képzett munkaerő külföldre közvetítése is: az erre szakosodott irodák a sikeres közvetítésért három-hatmillió forintot kapnak orvosonként. Naponta húsz-huszonöt, 25 és 45 év közötti orvos jelentkezik, akiknek a negyedét tántorítják el a külföldi követelmények. A legtöbben angol nyelvterületen keresnek álláslehetőséget. A nyugaton elhelyezkedő szakemberek az itthoni bérek nyolc-tízszeresére számíthatnak.

Orvoshiány fenyeget

Ha az elvándorlás hasonló ütemben folytatódik, néhány év múlva kórházak zárhatnak be az orvoshiány miatt, mondta a napilapnak Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Mint mondta, az ország északi, keleti részein komplett osztályokat kellett megszüntetni emiatt.

Ausztriába tízezer, Angliába és Franciaországba több ezer orvost várnak az elkövetkező négy-öt évben, mivel ezekben az országokban is orvoshiány van.

A budapesti menedzserképző felmérésében a frissen diplomázott szakorvosjelöltek kétharmada vallotta, hogy külföldön szeretne megélhetést keresni, egyharmaduk konkrét tárgyalásokat folytat ez ügyben. A végzettek 20 százalékának már van családja, ők inkább maradnának itthon.