Alfréd
-2 °C
2 °C

Nem döntöttek az őssejt-kutatás támogatásáról

2003.11.28. 10:40
Miután egy héttel korábban heves vita után az Európai Parlament engedélyezte az embrionális őssejtek kutatási célra való felhasználását, az EU kutatási miniszterei úgy döntöttek, hogy elhalasztják a döntést a pénzügyi támogatás odaítéléséről.
Etikai és jogi alapon ellenezte az EU-támogatás ilyen célra történő kiutalását Németország, Olaszország, Portugália, Luxemburg és Ausztria, s ez azért érdekes, mert a felsorolt öt tagország együtt rendelkezik annyi szavazattal az Európa Tanácsban, amennyi a döntés megvétózásához szükséges.

Az embrionális őssejtek kutatási célra történő felhasználását több európai országban törvény tiltja, és a katolikus egyház is ellenzi.

Vétóra játszanak

Kilenc tagország támogatja a portugál kompromisszumos javaslatot, nevezetesen azt, hogy az uniós támogatás a 2003. november 26. előtt nyert őssejtek kutatási folyamataira terjedjen ki. (A bizottság eredeti javaslata olyan projektekre nyújtana uniós támogatást, amelyek 2002 júniusa előtt kreált embriókból nyert őssejteket használnak fel.) A miniszteri tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Az EUObserver értesülései szerint a kutatásokat feltétel nélkül támogató néhány tagország mindenképpen vétózni fog, ugyanis a kísérleteket szabályozó jelenlegi moratórium januárban érvényét veszti. Azután pedig már csak az Európai Bizottságon, és a tagországok egyszerű többségi szavazatán múlik, hogy uniós támogatást kapjon egy-egy projekt.

A sokat vitatott kérdésben december 3-án várható döntés.