Géza
-12 °C
-4 °C

Betartatnák a stabilitási paktumot

2004.02.17. 01:02
Tavaly novemberi döntés szerint a költségvetési hiány mértékét megszabó stabilitási paktum nem vonatkozik Németországra és Franciaországra. Négy jelenlegi és két leendő tagország miniszterelnöke szerint ez nincs rendjén így.
A stabilitási és növekedési paktum teljes mértékű és kivételezés nélküli betartatását sürgette négy jelenlegi és két leendő EU-tagállam miniszterelnöke. A spanyol, az olasz, a holland, a portugál, valamint a lengyel és az észt miniszterelnök hétfőn küldött ilyen értelmű közös levelet az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó ír kormányfőnek.

Nem vonatkozik rájuk

A közös levél azt követően látott napvilágot, hogy az Európai Bíróság bejelentette: sürgősséggel vizsgálja majd azt a keresetet, amelyet az Európai Bizottság nyújtott be Németország és Franciaország ügyében.

A bizottság az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának azt a tavaly novemberi döntését támadta meg, amellyel Franciaország és Németország esetében gyakorlatilag felfüggesztették a paktum eljárásrendjének alkalmazását.

Túlköltekeztek

A két tagállam - az eurózóna két legerősebb gazdasága - megsértette azt a szabályt, amely előírja, hogy a költségvetési hiány nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát. A stabilitási paktum értelmében az EU-nak büntetést kellett volna kiszabnia Franciaországra és Németországra.