Viola
-5 °C
-2 °C

Felülbírált miniszterek

2004.07.13. 11:48
Az Európai Bíróság megsemmisítette azt a döntést, mellyel az uniós pénzügyminiszterek felfüggesztették Németország és Franciaország megbüntetését, amiért túllépték a stabilitási paktumban megengedett hiányt - adta hírül a BBC Online.
Ellentétes az uniós törvényekkel, ezért semmis az EU pénzügyminisztereinek az a döntése, mely felfüggesztette Németország és Franciaország megbüntetését, mert azok túllépték a stabilitási paktumban meghatározott hiányt - döntött az Európai Bíróság. Az Európai Bíróság döntése szerint a miniszterek tanácsa nem térhet el az uniós törvényektől.

A stabilitási paktum szerint a költségvetési hiánynak nem szabad túllépnie a GDP három százalékát. Ezt azonban nagyon sok ország, köztük Franciaország és Németország nem tartotta be. Mindkét ország már harmadik éve túllépi a megengedett értéket. Bírálói szerint a paktum idejétmúlt, de néhány kisebb ország, mint Hollandia, kitart szükségessége mellett.

Az EU tagországainak pénzügyminiszterei - német és francia vezetéssel - 2003 februárjában döntöttek úgy, hogy nem büntetik meg a két tagállamot a stabilitási paktum megsértése miatt.

A német és a francia pénzügyminiszter még nem kommentálta a döntést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!