Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Veszélyben a stabilitási paktum

2004.04.06. 10:16
Franciaországgal és Németországgal szemben még elnézőek voltak, a holland, az olasz és a görög kormányt azonban megfegyelmeznék az EU pénzügyminiszterei. Mind az öt ország megsértette az EU gazdasági biztonságát garantáló stabilitási paktumot. A tagországok a paktum könnyítését fontolgatják, a reform azonban 2005-ig késhet.
Hivatalos figyelmeztetést küld Hollandiának az Európai Bizottság (EB) a stabilitási paktum megsértése miatt. Az EU pénzügyminisztereinek hétfői, nem hivatalos találkozóján a görög és az olasz költségvetés is szóba került, Olaszországnak csak könyvelési trükkökkel sikerült a megengedett, a GDP három százalékát meg nem haladó szint alatt tartani az államháztartás hiányát, Görögország a jelenlegi költekezése mellett lépheti át a megengedett szintet.

Olaszországban az eladósodás is problémát jelent, az adóságok meghaladták a GDP 106 százalékát - a megengedett mérték a GDP hatvan százaléka.

Különleges bánásmód

A hirtelen támadt szigor visszásan hat, tekintve, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) tavaly különösebb figyelmeztetés nélkül mentette fel a stabilitási paktumot megsértő Németországot és Franciaországot. A részrehajló döntést az EB megtámadta, pert kezdeményezett az Ecofin ellen a strasbourgi bíróságon.

A stabilitási paktum immár rendszeres megsértése felvetette az egyezmény irányszámainak újragondolását is. Az EU biztosai csütörtökön tárgyalják meg, hogy milyen gazdasági irányelvekre van szüksége az egyes országoknak. Pedro Solbes pénzügyi biztos szerint minden ország ügyét külön vizsgálják, a Bizottság elnéző lesz az olyan országokkal, mint Hollandia, amelynek esetében a költségvetési hiány átmeneti.

Akadozó reform

A németek és olaszok hiába szorgalmazták a stabilitási paktum megreformálását, szakértők szerint ez a jövő év elejénél hamarabb nem valósul meg. A változtatás egyébként arra irányul, hogy a kormányoknak nehéz gazdasági időkben egy kicsit szabadabb kezük legyen. Egyes biztosok és tagállamok ellenzik a módosítást, mondván, hogy a mindössze öt éve elfogadott paktum életképes, a változás aláásná az erejét.

Pedro Solbes nyár előtt szerette volna megreformálni a paktumot, a biztos azonban elköszön Brüsszeltől és az új spanyol kormányban vállal gazdasági miniszteri tisztséget. Ez nem kedvez a paktummódosítás híveinek.

A stabilitási paktum 1999 óta van érvényben, célja a stabil euró biztosítása, egyebek között a kormányzati kiadások egyensúlyban tartásával. Az Európai Bizottság jelenleg perben áll saját a pénzügyminiszteri tanácsával, miután az tavaly novemberben felfüggesztette a paktumot, így a franciák és a németek megúszták a megállapodás sorozatos megszegése miatt járó súlyos pénzbírságot.