Zita, Mariann
8 °C
21 °C

EU-tagságra pályáznak a palesztinok

2004.02.09. 12:48
EU-tagságra vágyik Palesztina. Joschka Fischer szabadkereskedelmi övezetet felvázoló javaslatáról Nabil Shaath palesztin külügyminiszternek már az EU-tagság "csodálatos" reménye jutott eszébe.
Palesztina Eu-tagságát reméli a Palesztin Hatóság külügyminisztere. Ha a békefolyamat végén Palesztina felvételt nyerne az EU-ba, az csodálatos lenne" - nyilatkozta Nabil Shaath a Spiegel német hetilap online kiadásának a müncheni NATO-konferencián.

Shaath a német külügyminiszter javaslatára reagált. Joschka Fischer az egész mediterránumra kiterjedő szabadkereskedelmi övezet kialakítását javasolta - írja a Spiegel Online.

Shaath szerint az EU és Oroszország aktívabb szerepet vállalhatna a békefolyamatban, "ha már az Egyesült Államok az elnökválasztással van elfoglalva". Shaath felvetése szóba kerülhet a Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Ahmed Korei hétfői dublini tárgyalásain is.

A megbeszéléseken felvetik az Európai Unió támogatásával készült béketerv, az közel-keleti útiterv újraindításának lehetőségeit is - írja az euobserver.com.