Klaudia
-4 °C
2 °C

Elveszett panaszok

2005.01.20. 15:12
Nyolc hónapig hiába írtak levelet a magyar SOLVIT-központnak a panaszosok, az Európai Unió honlapján ugyanis szerdáig egy olyan e-mail cím volt megadva magyarországi elérhetőségként, amely sohasem volt a hazai programgazda, a Külügyminisztérium birtokában. A SOLVIT online probléma megoldó hálózat, ahová vitás esetekben magánszemélyek és cégek is fordulhatnak segítségért. Ha más tagállamban vitájuk támadt, a központ igyekszik közvetíteni. A külügyi tárca illetékese szerint nem vesztek el a levelek, ráadásul szerda este óta a jó e-mail cím szerepel már az EU oldalán is.

"A SOLVIT egy olyan online problémamegoldó hálózat, melyben a tagállamok közösen dolgoznak a belső piaci jogszabályok helytelen hatósági alkalmazásából fakadó problémák pragmatikus megoldásán" - olvasható a SOLVIT-központokról az Európai Unió hivatalos oldalán. Az ismertetőből kiderül az is, hogy a SOLVIT-központok segítséget nyújthatnak mind az állampolgárok, mind a cégek részéről beérkezett panaszok kezelésében. A központok a nemzeti közigazgatási rendszer részeként működnek, és feladatuk, hogy mindössze tíz hetes határidőn belül valós megoldásokat kínáljanak valós problémákra.

Május óta lehet Magyarországon panaszkodni

A magyarországi SOLVIT-központ a külügyi tárca Integrációs és Külgazdasági Államtitkárság EU Gazdaságpolitikai Főosztályán működik a tavalyi EU-csatlakozás óta. Azóta elérhető a magyar SOLVIT-központ az EU hivatalos oldaláról is. Az elérhetőségek közt azonban szerdáig a contact@solvit.hu e-mail cím szerepelt, holott ez sohasem volt a Külügyminisztérium tulajdonában.

A solvit.hu domain tulajdonosa ugyanis tavaly április óta a Robot Ügyviteli Betéti Társaság. Zywny Károly, a társaság ügyvezetője az Indexnek azt mondta, hogy EU-vita oldalt terveztek erre a webcímre, nem részletezett okokból azonban az elképzelésből nem lett semmi.

A rossz címre érkezett leveleket törölték

Az EU-oldalán megadott címre tavaly május óta özönlöttek a levelek, az ügyvezető nem tudta számszerűsíteni, hogy hány küldeményt kaptak, mert "adatvédelmi okokból úgy állítottuk be a szervert, hogy minden levél azonnal törlődjön". Zywny állítja, hogy már tavaly májusban megpróbált egyezkedni a külüggyel, hogy íratassa át az e-mailcímet az EU-oldalon, de szerinte válaszra sem méltatták. Az Index rendelkezésére álló dokumentumok szerint a külügyi illetékese az egyik megkeresre azt reagálta Zywny-nak, úgy hitték, egy nemlétező címről van szó.

Már az EU-oldalon is jó a cím

Kátai Anikó a magyar SOLVIT-központ vezetője viszont állítja, hogy nem vesztek el a rossz címre küldött levelek, mert miután nem tudták a panaszosok, hogy melyik a jó cím, ezért a megfelelőre, azaz a solvit@kum.hu-ra is elküldték leveleiket, így sok problémát már sikeresen orvosoltak. Ráadásul szerinte őket amúgy is jellemzően telefonon, nem pedig e-mailen keresik. Arra a felvetésünkre, hogy miként kerülhetett rossz cím az EU-oldalára úgy reagált, korábban azt tervezték, önálló oldalt készítenek a szolgáltatásnak, így logikusnak tűnt, hogy ezt a címet adják meg.

Végül azonban a tárca informatikusai nem kezdeményezték a domain név regisztrációt. Kátai állítja, hónapokig sikertelenül próbálkoztak az EU-nál az e-mail cím kijavíttatásával Szerdán azonban, miután a cégvezető az adatvédelmi biztoshoz fordult és közjegyzői okiratban rögzítette a furcsa helyzetet, az EU-honlapján is megjelent a jó e-mail cím.

Kátai Anikó megemlítette azt is, a SOLVIT az EU-ban védett névnek számít, így érdemes elgondolkodni azon, mennyire lehet jóhiszemű a védett nevet tartalmazó hazai internetcím jelenlegi tulajdonosa. Kátai szavaiból az is kiderült, tavaly márciusban megpróbálták megszerezni a domainnevet, de kérelmükkel nem tudták kiüt6ni a nyeregből a Robot Bt-t.

Zyvny eladná

Zyvny Károly az Indexnek azt mondta, neki semmi szüksége a solvit domainra, s ha a külügy megveszi tőle a címet, ő a cunami áldozatainak utalja át a pénzt.