Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Madárinfluenza: az EU próbálja enyhíteni a pánikot

Egy nagyobb influenzajárvány veszélye jelenleg minimális, a madárinfluenza feltűnése Európában nem ad okot a pánikra - közölte szerdán az Európai Járvány-megelőzési és Ellenőrzési Központ. Brüsszel közben járványkezelési szimulációkra készül.

Az újonnan létrehozott uniós ügynökség szerdán próbálta enyhíteni az Európát markában tartó pánikot, leszögezve, hogy a madárinfluenza jelenlegi, H5N1-es formája és egy nagyobb, emberekre is veszélyes influenzajárvány között ég és föld különbség van. "Nincs ok a pánikra" - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna, a központ vezetője.

"Sokan azt gondolják, hogy a H5N1 megérkezése Európába óriási járvánnyal fog járni, de erről nincsen szó. A vírus jelenlegi formájában csak nagyon kicsi veszélyt jelent az emberekre, és leginkább csak azokra, akik állatok közt élnek és dolgoznak a fertőzött területeken" - mondta. Az aggodalom az, hogy a H5N1 mutál és megtanul közvetlenül emberről emberre terjedni - erre jelenleg nem képes.

Az Európai Járvány-megelőzési és Ellenőrzési Központ az elmúlt napokban elveket dolgozott ki arra nézvést, hogy hogyan kell megvédeni ezeket a leginkább veszélyeztetett csoportokat, valamint hogy milyen egyszerű szabályokat kell azoknak követniük, akik a fertőzött területekre utaznak. "Ne érintsenek meg beteg állatokat, ne menjenek olyan piacra, ahol állatokat is árulnak, és győződjenek meg róla, hogy ha szárnyast vagy tojást esznek, az alaposan meg van főzve" - mondta a stockholmi székhelyű EU-ügynökség igazgatója.

A gyakran elhangzó kérdéseket és válaszokat, valamint az influenzával kapcsolatos legfontosabb információkat az ügynökség feltette a honlapjára.

Brüsszel újabb importtilalomra és szimulációkra készül

Az Európai Bizottság Brüsszelben közben arra készül, hogy meghosszabbítsa a Szibériából származó szárnyasok importtilalmát, miután ott újabb gyanús eseteket regisztráltak. Teljes importtilalom jelenleg Romániával és Törökországgal szemben van érvényben, ahol megerősítették a H5N1-es jelenlétét. Egyelőre nem sikerült megerősíteni viszont, hogy a görögországi és macedóniai esetek valóban a H5N1-esnek tulajdoníthatóak-e, mert a víruspéldányok még nem érkeztek meg a weybridge-i, angliai közösségi laboratóriumba. Mindenesetre három uniós szakértő hamarosan a térségbe utazik, segíteni a koordinációt.

Markosz Kyprianu egészségügyi uniós biztos továbbá két gyakorlatot készül lefolytatni a következő időszakban egész Európában, azzal a céllal, hogy tesztelje a nemzeti és közösségi szerveket egy komolyan influenzajárvány kitörésének esetére. A szimulációk, aminek az időpontját nem jelentik be előre, két-két napig fognak tartani, és az összes illetékes állami és uniós hatóság, valamint a WHO is részt vesz benne. Egy kisebb kommunikációs tesztet már szerdán lefolytattak.

Nincs elég gyógyszer

Kyprianu az uniós külügyminiszterek keddi, rendkívüli találkozóján egyébként közölte, hogy a tagállamok több mint felének nincs elegendő (a lakosság 25 százaléka számára elég) influenzagyógyszere, és sürgette a küldötteket, hogy igyekezzenek minél többet venni. Már csak azért is - mint mondta -, mert ez lendületet adna a gyógyszergyártó vállalatoknak, hogy még többet gyártsanak (jelenleg a legnagyobb probléma az alacsony gyártókapacitás), valamint hogy elkezdjenek dolgozni egy vakcina kifejlesztésén. A biztos is leszögezte ugyanakkor, hogy egyelőre nincs ok a pánikra, a vírus ebben a formájában nem veszélyes nagy számú emberre.

Kyprianu sürgette a tagállamokat, hogy az otthoni felkészülés mellett javítsák az európai szintű együttműködést. Mint mondta, a közösségi terveket le fogják porolni, és bár az elmúlt hat hónapban sokat javult az együttműködés az állami és közösségi hatóságok közt, még volna mit tenni. Többek közt erről is fognak tárgyalni csütörtökön és pénteken az uniós egészségügyi miniszterek Londonban.