Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

EU-országjelentés pozitív és negatív értelmezésben

2003.11.05. 20:30
Kovács László szerint összességében kedvező az Európai Bizottság jelentése Magyarországról. A külügyminiszter szerint a "sárga lapos" ügyek egy része a jelentés szerkesztési ideje alatt meg is oldódott. A Fidesz szerint viszont a jelentés azt tanúsítja, hogy az ország az élmezőnyből a középmezőnybe csúszott vissza.
Kovács László szerdán Budapesten kijelentette: az Európai Bizottság összességében kedvező képet alkotott éves jelentésében Magyarországról, "csupán négy területen kaptunk sárga lapot".

Sárga lapok

"A jelentés ez év szeptember 30-i lezárását követően a négy kritikai megállapítás után egyet már teljesítettünk is, azóta van az országnak vidékfejlesztési koncepciója" - hangsúlyozta a külügyminiszter sajtótájékoztatón. Kovács László a "sárga lapot kapott" területek közül elsőként említette, hogy nem teljes mértékben sikerült megoldani a mezőgazdasági támogatásokat kezelő kifizető ügynökség felállításának ügyét. Emellett nem készült el teljes egészében az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer, valamint az élelmiszeripari üzemekre - főként a kis vágóhidakra - vonatkozó közegészségügyi követelményeket sem sikerült maradéktalanul, az EU-elvárásoknak megfelelően teljesíteni. Továbbá a vidékfejlesztési intézkedések végrehajtására való felkészülés is hagyott kívánnivalót maga után az uniós szakértők véleménye szerint - közölte a miniszter. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte: a jelentés elkészülte, szeptember 30. után Magyarország már rendelkezik nemzeti vidékfejlesztési programmal. Így ezt jelenleg Kovács László szerint már nem is lehet kritikaként értékelni. Kovács László leszögezte: a kormány biztosítani kívánja a kritizált területek felzárkóztatásához szükséges anyagi és emberi erőforrásokat. A külügyminiszter, MSZP-elnök hangoztatta: ez a jelentés nem minősül teljes körű összegzésnek, a hiányosságokra koncentrál, azokra a területekre, amelyeket az Európai Unióba való jövő év májusi belépésig meg kell oldania az országnak.

A Fidesz hiányolta a K&H ügyet is

Az Európai Parlamentben "megütközést váltott ki, hogy az Európai Bizottság monitoring jelentésében nem szerepel a Inter-Európa Bank és a K and H botránya" - mondta a Brüsszelben tartózkodó Szájer József (Fidesz). Ezzel kapcsolatban az Európai Parlament Magyarországért felelős portugál képviselője egy kérdést is megfogalmazott Günter Verheugen bővítési biztoshoz, aki a plénum előtt a jelentést ismertette - közölte az ellenzéki politikus, kiegészítve a korábban az MTI brüsszeli tudósítójának adott nyilatkozatát. Szájer József elmondása szerint a portugál képviselő megütközésének adott hangot, hogy a dokumentumban miért nem szerepelnek ezek az ügyek. A fideszes politikus, aki tagja az Európai Parlamentbe delegált magyar megfigyelői csoportnak, brüsszeli nyilatkozatában azt emelte ki, hogy korábbi vezető helyéről Magyarország a középmezőnybe csúszott vissza az országjelentések szerint.

Az MDF szerint várható volt, hogy "a kormány másfél éves szerencsétlenkedését az Európai Unióban nem nézik jó szemmel" és kifogásolni fogják az ellenzék által is jelzett területeket - mondta Font Sándor. "Ha a kormány időre nem teremti meg az irányítási, ellenőrzési, pénzfolyósítási hálózatot, valamint nem teljesíti az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kötelezettségeit, akkor a magyar gazdatársadalom ki lesz zárva az uniós támogatási lehetőségekből" - jelentette ki Font Sándor. Hangsúlyozta: ennek felelőssége egyértelműen a jelenlegi kormányzaté.