Emőke
-4 °C
9 °C

Német útlevéllel úszhatják meg a terroristák

2005.07.18. 14:50
Megsemmisítette a terrorizmussal vádoltak gyorsított kiadatására vonatkozó EU-direktíva német átültetését a német alkotmánybíróság. A döntés értelmében szabadlábra helyeztek egy Németországban semmivel sem vádolt, de a spanyol hatóságok által körözött al-Kaida tagot.

Megúszta a kiadatást egy, a szeptember 11-i merényletek finanszírozásával és al-Kaida tagsággal vádolt, német állampolgárságú szír férfi. Mamoun Darkazanli a német alkotmánybíróság döntése értelmében még a vizsgálati fogságból is kiszabadult.

Az alkotmánybíróság szerint a német alkotmánnyal ellentétes az európai körözési parancsról és a feltétel nélküli kiadatásról szóló EU-direktíva, melynek értelmében Darkazanli kiadatását tervezték.

A testület szerint a direktíva tavaly augusztusi átültetése a német jogrendbe alkotmányellenes volt, a törvényhozásnak új törvény megalkotásával kell kezelnie a helyzetet. Addig azonban német útlevéllel rendelkezőket nem adhatnak ki más országoknak.

Darkazanlit a spanyol hatóságok vádolták meg a szeptember 11-i merényletek finanszírozásával. A férfi cégének bankszámláit az amerikai hatóságok fagyasztották be. A német hatóságok azonban nem emeltek vádat ellene.

Az Európai Unió a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások hatására alkotott 2002-ben keretszabályozást a jogsegély-egyezményes eljárások gyorsításáról és egyszerűsítéséről 32 érzékeny bűnelkövetési területen - köztük terrorcselekmény, emberkereskedelem, gyermekek szexuális kizsákmányolása, gyermekpornó, korrupció, pénzmosás és cyberbűnözés gyanúja esetén. A német alkotmánybíróság mostani döntése nyomán német útlevéllel - az új törvény meghozataláig - egérutat nyerhetnek a legveszélyesebb bűnözők is.