Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Patten válthatja Prodit

2004.05.01. 12:22
A Financial Times értesülései szerint Chris Patten lehet az Európai Bizottság következő elnöke. A külügyi biztos a lap szerint azt mondta, rá lehetne beszélni a posztra.
Chris Patten, az EU brit nemzetiségű külügyi biztosa lehet az unió bizottságának következő elnöke, írta a szombati Financial Times. A brit üzleti napilap szerint Patten neve meglepetésszerűen merült fel, mivel a konzervatív párti brit politikus - Hongkong utolsó brit gyarmati kormányzója - eddig azt mondogatta, hogy megbízatása októberi lejárta után távozik Brüsszelből.

Rá lehetne beszélni

A Financial Times értesülése szerint azonban a 62 éves tisztviselő nemrégiben azt mondta kollégáinak, hogy "rá lehetne beszélni" az Európai Bizottság elnöki posztjának elvállalására, ha a június 17-én esedékes brüsszeli uniós csúcson a tagállamok vezetői erre kísérletet tennének. A Financial Times szerint azonban a kérdés már a 25 uniós vezető szombat esti dublini ünnepi vacsorájának terítékére is felkerült, jóllehet egyelőre csak informálisan.

A bizottságot jelenleg az olasz Romano Prodi vezeti, akinek mandátuma hamarosan lejár. A baloldali Prodi és a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobbközép olasz kormány rossz viszonyáról - főleg a decemberben véget ért soros olasz EU-elnöki időszakban - legendák keringtek az uniós fővárosokban. A konzervatív Patten és a baloldali brit kormány között azonban szinte kizárt lenne az ilyen súrlódások bekövetkezte, mert az uniós tisztviselő osztatlan megbecsültségnek örvend a brit politikai élet mindegyik szegmenségben.

Jó elnök lenne

A Financial Times értesülése szerint Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök, aki támogatja Patten jelöltségét, már meg is tárgyalta ezt a kérdést Tony Blair brit kormányfővel Londonban. Giscard a brit lapnak azt mondta, Chris Patten jó elnök lenne, mert megvan hozzá a tehetsége és a hite.

Patten, aki korábbi brit konzervatív kormányokban miniszteri posztokat töltött be, 1997-ig volt Hongkong brit gyarmati kormányzója, és Károly trónörökös jelenlétében ő vonta le a brit lobogót, amikor a terület a két ország egyezsége alapján abban az évben visszakerült kínai fennhatóság alá.

A politikus hazájában és világszerte komoly tekintélyre tett szert hongkongi tevékenységével, főleg azzal, hogy az erős kínai ellenzéssel dacolva demokratikus reformokat hajtott végre a gyarmaton, mielőtt az visszakerült volna Peking ellenőrzése alá.