Géza
-11 °C
-4 °C

Pesszimistán várják a bővítést a csatlakozók

2004.02.27. 10:29
Áremelkedést és az életszínvonal romlását hozatja az Európai Unió május 1-i bővítése a csatlakozó országok polgárai szerint. Javulást csak a munka- és továbbtanulási lehetőségek terén várnak. A GfK felmérésének eredményei különösen meglepőek a csatlakozási népszavazások sztálini időket idéző eredményei tükrében.
Vegyes érzelmekkel várják az EU május 1-i bővítését a csatlakozó országok polgárai. Bár a csatlakozási népszavazásokon szinte mindenhol az egypártrendszert idéző eredményekkel nyertek a csatlakozáspárti szavazók, a GfK piackutató tíz országra kiterjedő vizsgálata szerint az új tagországok állampolgárainak relatív többsége életkörülményei romlására számít.

Mérsékelt derűlátás

Döntő fölény
A csatlakozó országok népszavazásain elsöprő többséggel mondtak igent a bővítésre a szavazópolgárok. Táblázatunkban az "igen" szavazatok aránya mögött zárójelben a részvételi arányokat tüntettük fel.

Szlovákia - 92,46% (52,12%)
Szlovénia - 89,61%
Málta - 52,7% (91,2%)
Észtország - 67% (63%)
Lettország - 67% (72,53%)
Litvánia - 91% (64%)
Magyarország - 83,76% (45,56%)
Lengyelország - 77% (58,8%)
Csehország - 81% (57%)
Cipruson a parlament egyhangúlag támogatta az ország EU-csatlakozását.

Egyértelmű javulást egyedül a más EU-tagállamokbeli képzési- és munkalehetőségek terén várnak a csatlakozók. A megkérdezettek 75 százaléka látja úgy, hogy több lehetősége lesz a tanulásra, 70 százalék lát esélyt jobb munkára a csatlakozás után. A kérdésben leginkább az egyetemisták optimisták, körükben 90 százalék vár javulást - írja elemzésében a GfK.

Az egészségügy területén a csatlakozók többsége mérsékelt javulásra számít. A megkérdezettek 35 százaléka szerint jobb lesz a helyzet, 34 százalék szerint változatlan, 24 százalék azonban a közegészségügyi ellátás romlásától tart.

Rossz lesz

A megkérdezettek többsége szerint a csatlakozás nem fogja befolyásolni az országában tapasztalható korrupciót, a megkérdezettek harmada szerint még romolhat is a helyzet. A válaszadók alig negyede gondolja úgy, hogy csökkenhet a korrupció mértéke.

A csatlakozók négyötöde áremelkedésektől tart az EU bővítése után, az árak csökkenését alig öt százalék várja. Ezzel függhet össze, hogy az életszínvonal tekintetében a relatív többség pesszimista. A megkérdezettek 38 százaléka szerint romlani fognak életkörülményei a csatlakozás után, 30 százalék remél javulást. A válaszadók egynegyede szerint a csatlakozás nem befolyásolja az életszínvonalat.

Szocialista realizmus

Az életszínvonal tekintetében a volt szocialista országok a legpesszimistábbak. A szlovákok hatvan, a csehek ötvenöt és a lengyelek ötvenegy százaléka tart az életszínvonal romlásától. Javulást leginkább az egyetemi végzettségűek várnak. Nemzetiségükre tekintet nélkül negyven százalék szerint lesz jobb az élet az unióban.

A GfK felmérése 2003 október 2. és november 24. között készült a tíz csatlakozó 9557 polgárának megkérdezésével.