Márk
13 °C
28 °C

'Hatalmas bizonytalanságot' hozhat az EU bővítése

2004.02.17. 14:02
Hatalmas bizonytalanságot és stukturális válságot prognosztizál az EU bővítése utáni időszakra egy német piackutató tanulmánya. A bővítés hatásait vizsgáló eddigi legpesszimistább jelentés szerint "rugalmasabbá kéne tenni" az európai jövedelmeket.
Jelentős problémákat okozhat az EU május 1-i bővítése úgy a csatlakozó országoknak, mint a jelenlegi tagállamoknak - írja az euobserver.com a német IFO piackutató és a müncheni egyetem közös felmérésére hivatkozva. "Bár a jelenleg ismert tanulmányok általában alábecslik a bővítés hatásait az EU jelenlegi tagállamaira, a gazdasági és politikai kérdéseket övező bizonytalanság a csatlakozást követően elhatalmasodhat" - áll a felmérésben.

Az IFO kutatási adatai szerint az újonnan csatlakozó országok polgárainak jövedelme "csak nagyon hosszú folyamat végén érheti utol az európai átlagot". A folyamatot a "lehetőségek bizonytalansága és strukturális problémák is hátráltathatják".

A jelentés szerint problémát okozhat a csatlakozó országokból a tagállamokba áramló munkaerő nagysága is. A tanulmány szerzői szerint az átmenet "szükségtelenül bonyolult" lehet azokban a tagállamokban, ahol "nem találnak hatásos és társadalmilag elfogadható módot a jövedelmek rugalmasabbá tételére", azaz a minimálbérek eltörlésére.