Benedek
-4 °C
5 °C

Petícióban követelnek amerikai vízummentességet Magyarországnak

2006.05.12. 14:28
Hankiss Elemér és Manchin Róbert személyében ismert emberek is az aláírói vannak a kelet-európai EU-tagállamokat sújtó amerikai vízumpolitika ellen tiltakozó online petíciónak. A petíció beterjesztői az EU tagállamaira és kormányára is nyomást kívánnak gyakorolni, hogy az Egyesült Államok vessen véget az uniós polgárok között különbséget tevő vízumpolitikájának.

Online petíciót indítottak magyar állampolgárok, tiltakozva az Egyesült Államok megkülönböztető vízumkiadási gyakorlata ellen. Az Egyesült Államok a petíció kezdeményezői szerint méltánytalanul bánik az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-európai államokkal, hiszen míg a nyugat-európai országok vízummentesen léphetnek be az országba, a kelet-európai országok polgárai gyakran megalázó körülmények közepette kénytelenek vízumért folyamodni, ráadásul kérelmeiket gyakran látható indok nélkül utasítják vissza.

"Az EU tagállamai a schengeni megállapodás értelmében éppen belső határaik megszüntetésén dolgoznak, de az Egyesült Államok vízumpolitikája révén továbbra is különbséget tesz az EU polgárai között" - áll a petícióban. A petíció beterjesztői és aláírói ezért azt követelik az EU tagállamainak kormányaitól és az Európai Bizottságtól, hogy lehetőségeikhez mérten tegyenek meg mindent az Egyesült Államok meggyőzéséért, hogy az véget vessen az igazságtalan gyakorlatnak.

Halogató ígéretek

Az Egyesült Államok a vízumkényszer eltörlése elé egyetlen feltételt, az elutasított kérelmek az összes kérelemhez viszonyított három százalékos arányát állítják. Az amerikai nagykövetségek sosem hajlandóak hivatalos adatot közölni az elutasított kérelmek arányáról, Magyarország esetében ez a hírek szerint 30 százalék körüli. Tény ugyanakkor az is, hogy a követségek indokolni sem szokták a kérelmek elutasítását, így gyakorlatilag maguk is egyszerűen a határérték felett tarthatják az elutasítási arányt. [Kiragadott példa, de jelen cikk szerzőjének is alig adtak beutazóvízumot 2001-ben, pedig előtte már egy évig legálisan az Egyesült Államokban élt.]

A magyarok vízummentessége állandó témája a két ország diplomatáinak. Ehhez képest a legutóbb, májusban megint csak egy homályos ígéret hangzott el arról, hogy a távoli jövőben elképzelhető, hogy Magyarország - az EU-tagállamok többségéhez hasonlóan - vízummentességet kaphat.

Az online petíciót eddig 141-en írták alá, döntő többségükben magyar, vagy magyar nemzetíségű amerikai állampolgárok, illetve ez utóbbiak családtagjai. Az aláírók között két híresség, Hankiss Elemér szociológus és Manchin Róbert, a Magyar Gallup Intézet igazgatója is megtalálható. Egyelőre egyiküket sem sikerült megszólaltatnunk.