György
14 °C
24 °C

Harc a műanyagszékek ellen

2004.04.26. 09:45
A műanyagbútorok eltűntetéséhez köti a kerthelyiségek engedélyezését a helsinki önkormányzat. A városvezetés szerint az olcsó bútorok rontják a városképet. Cserébe lazítottak az alkoholfogyasztást engedélyező helyek elkülönítésén, ezentúl egy virágágyás is elég a szeszesitalokat árusító vendéglátórész elválasztására.
Megtiltották az olcsó műanyagasztalok, -székek és -padok használatát a Helsinki belvárosában működő éttermek számára. Az új rendelkezés mintegy 550 teraszos ételbárt, sörözőt érint.

Eltűntetnék a rondaságot

A korábban kiadott teraszengedélyek érvénye 2003 végén lejárt, s a város a "széktilalom" teljesítéséhez köti az újabb engedély kibocsátását. A jóváhagyást kérő étteremtulajdonosoknak fényképen kell bemutatniuk a teraszokra tervezett székeket az illetékes önkormányzati osztálynak, amely betiltotta a műanyag ülőalkalmatosságokat.

A városvezetés el szeretné tűntetni a városképet rontó olcsó bútordarabokat. Az új rendelkezés csupán a közterületeken működő teraszokra érvényes, s a járdák használatba vételekor kötelező alkalmazni.

Rugalmas alkoholfogyasztás

A hatóságok ugyanakkor a korábbinál rugalmasabban kezelik az alkoholfogyasztásra szolgáló helyiségek elkülönítését előíró rendelkezést: a jövőben elég lesz egy kötél vagy néhány cserepes virág az előírás teljesítéséhez.

A vendéglátósok zúgolódnak, mert a döntésről alig egy hónappal a "terasz-szezon" kezdete előtt tájékoztatták őket. Szintén kifogásolják, hogy a szabály nem terjed ki az állam ingatlanok teraszaira, azokon továbbra is szabadon megválasztott bútorzatot használhatnak a működtetők.