Mátyás
-6 °C
1 °C

Szavazna az európai alkotmányról Lengyelország

2005.06.06. 19:53
A francia és a holland elutasítás és a brit halasztás ellenére is népszavazást tartana az európai alkotmányról a lengyel kormány. Az októberre tervezett szavazás így is kérdéses, mivel szeptemberben általános választásokat tartanak, melynek esélyese a népszavazást és az alkotmányt is elutasító jobboldal.

Feltétlenül szükségesnek tartja a népszavazást az európai alkotmányról a lengyel kormány. Adam Rotfeld külügyminiszter szerint a francia és a holland elutasítás és a brit halasztás ellenére is meg kell rendezni a tervezett népszavazást az alkotmányos szerződésről.

Nem dönthetnek helyettük

"A franciák, a hollandok és a britek nem dönthetnek helyettünk. Az alkotmányos szerződés egyértelmű népszavazási támogatása megerősítené Lengyelország pozícióját az Európai Unióban függetlenül attól, hogy mi történik a továbbiakban a szerződéssel" - mondta Rotfeld.

Nyilatkozatával szinte egyidejűleg beszélgetett tanácsadóival a referendum ügyéről Aleksander Kwasniewski lengyel elnök. Az államfő szintén kitart az októberre tervezett népszavazás mellett.

A jobboldal nemet mondana

Kérdéses azonban, hogy az államfőnek és a kormánynak mekkora befolyása lesz a kérdésre. Lengyelországban ugyanis szeptemberben általános választásokat tartanak, melynek esélyese a népszavazást elutasító jobbközép ellenzék.

Az ellenzék már a francia és a holland népszavazás előtt is ellenezte a referendumot. A lengyel ellenzék hevesen bírálta és bírálja az alkotmányos szerződést. Részben azt kifogásolja benne, hogy nem tesz említést Európa keresztény gyökereiről, részben pedig azt, hogy - megítélése szerint - az EU-alkotmány az eddigieknél kisebb beleszólást enged az integrációs szervezet ügyeibe az új tagállamoknak.