Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Megrohanták Nagy-Britanniát a lengyel fiatalok

2004.05.06. 14:56
Tömegével indulnak munkát keresni Nagy-Britanniába a lengyel fiatalok. Bár a munkakeresést a lengyel gazdasági minisztérium is segíti, sokan vaktában vágnak neki az útnak. Olechovski volt külügyminiszter és multimilliomos irigyli a mai fiatalokat, ő annak idején feketén tudott csak mosogatni egy pékségben.
Nagy számban indultak munkát keresni Nagy-Britanniába és Írországba lengyel fiatalok az EU-csatlakozás után - írja a Zycie Warszawy. A lap értesülései szerint a londoni buszjáratokra egy hétre előre elkeltek a jegyek, annyian készülnek a brit szigetekre utazni.

Várakozás a metrómegállóban

A lap mini-közvéleménykutatása szerint sokan vaktában vágnak neki a útnak, remélve, hogy majd a helyszínen csak találnak valamilyen munkát maguknak. Az ifjú lengyel munkakeresők kedvenc helye a londoni Hammersmith metrómegálló, amely mellett egy üzletben a brit munkaadók kifüggesztik álláshirdetéseiket. Olcsó bérlakásokról vagy szállodákról is találhatók ott információk, bár ezekből az utóbbi időben hiány mutatkozik.

A körültekintőbbek még Varsóban, a kiutazás előtt igyekeznek maguknak előre munkát biztosítani. Egyre több munkaközvetítő hirdet a lengyel lapokban, segítséget ígérve a munkaszerzésben az EU-tagországokban. A lengyel gazdasági minisztérium internetes honlapján külön is megemlíti az ilyen tevékenységet törvényesen végző irodákat.

Feketemunkás külügyminiszter

A Zycie Warszawy szerint nem csak a pénzkeresés motiválja a külföldre készülő lengyel fiatalokat. A döntésben szerepet játszik a nyelvtanulás, a világlátás, a kalandok igénye. A lapnak nyilatkozva Andrzej Olechovski, a dúsgazdag ex-külügyminiszter bevallotta, hogy irigyli a mai fiatalokat, mivel ő annak idején csak feketén vállalhatott munkát Londonban, amikor mosogatóként dolgozott egy pékségben.