Dömötör
-1 °C
14 °C

A lengyel vízvezeték-szerelő visszavág

2005.06.22. 10:36
Az európai alkotmány franciaországi kampányában főgonosz volt, szexi alakot öltve azonban turistacsalogatóvá vált a lengyel vízvezeték-szerelő. A franciák elaléltak a lengyelek humorától.

Szexi választ adott a lengyel Nemzeti Turisztikai Hivatal a franciáknak. Az európai alkotmányról szóló népszavazást megelőző kampányban az elutasítók tábora démonszerű főgonoszként utalt a francia munkásosztály életét megkeserítő, filléres munkát végző lengyel vízvezeték-szerelőre.

A lengyelek válaszul egy melegikonnak is beillő férfiszépséget öltöztettek vízvezetékszerelő-jelmezbe, hogy óriásplakátokon hírdethesse: Én Lengyelországban maradok, gyertek ti hozzánk!

"A kollégáink mind nagyon csalódottak voltak a Lengyelországról kialakított rossz imázs miatt" - nyilatkozta a BBC-nek a kampány ötletgazdája, Elzbieta Janik, a turisztikai hivatal szóvivője. A képet a hivatal varsói központjának munkatársai készítették, hogy javítsanak az országról kialakult képen.


Csábítási szakember

"Ez a humoros válaszunk a keserű politikai vitára. Még ha gyűlölnek is minket, mi szívesen látjuk őket országunkban" - mondta Janik. A kampány váratlanul nagy sikert aratott Franciaországban. Janik szerint több tucatnyi francia telefonált a hivatalnak, hogy gratuláljanak az ötlethez. "Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy a lengyel vízvezeték-szerelők nem tehetnek semmiről" - összegezte véleményüket Janik a BBC-nek.

A kampány sikerére jellemző, hogy a turisztikai hivatal most azt tervezi, hogy a szépséges vízvezeték-szerelő képmását poszteren és pólóra nyomva is forgalomba hozzák.