Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Lengyelország visszavág

2004.04.27. 11:01
Ugyanolyan korlátozásokat léptet életbe Lengyelország az EU-tagállamok munkavállalóival szemben, amilyeneket azok a lengyel állampolgárokkal szemben - értesült a Rzeczposopolita. A lengyel napilap értesülései szerint csak a britek és az írek vállalhatnak szabadon munkát az országban a csatlakozás után.
Ellenintézkedéseket tervez a lengyelek munkavállalását korlátozó EU-tagállamokkal szemben Lengyelország. A Rzeczpospolita értesülései szerint a lengyel kormány ugyanolyan mértékben korlátozná a nyugatiak munkavállalását, amilyen mértékben azok a lengyelekét. A lap szerint a csatlakozók közül eddig csak Magyarország jelentett be hasonló lépéseket. Brüsszel a magyar lépéseket jogosnak nevezte, és nem ellenzi.

A döntés értelmében Lengyelország csak a brit és az ír állampolgároknak engedélyezi a szabad munkavállalást. A fennmaradó 13 EU-tagország, valamint Norvégiának, Izlandnak és Liechtensteinnek a polgárai nem vállalhatnak szabadon munkát Lengyelországban.

Az Európai Unió jelenlegi 15 tagországa különböző intézkedéseket tervez az újonnan csatlakozó országok olcsó munkaerejének szerintük nagymértékű beáramlása ellen. Ausztria és Németország hét éven át szigorú korlátozásokat tart fenn, a többiek általában két évig korlátozzák a beáramlást.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft