Alfréd
-2 °C
2 °C

Szeged bio-, Miskolc technopolisz akar lenni

2004.12.23. 08:15
Hat magyar város pályázik jelentős összegekre az EU strukturális és kohéziós alapjából. A vidéki városok főként tudásbázissá szeretnének alakulni, a fővárosban leginkább infrastrukturális fejleszésre költenék a milliárdokat. Biopolisz, technopolisz, Főnix-terv.

Hat magyar város juthat egyenként 100-100 milliárdos támogatáshoz az EU strukturális és kohéziós alapjából a Nemzeti Fejlesztési Program 2007-től kezdődő, második szakaszában, adta hírül a Népszabadság. A már elkészült koncepciókat a városok a Nemzeti Fejlesztési Alaphoz juttatják el. A hír eddig nem kapott nyilvánosságot, a napilap munkatársa egy győri sajtótájékoztatón figyelt fel rá.

Az alább felsorolt városok megpályázták a 2007-ben esedékes Európa kulturális fővárosa címet is.

Budapest: ötös metró

Több nagyberuházás előkészítéséhez kér majd támogatást a főváros: ezek közül a legfontosabb az észak-déli HÉV-vonalak összekötése, azaz az 5-ös metró megépítése. Az 1-es villamos vonalát a Lágymányosi hídon át a Kelenföldi pályaudvarig vezetnék, a 3-as villamos a Béke térig közlekedne. A főváros egy aquincumi közúti hídhoz is támogatást remél, és megújulna az Újpesti vasúti híd (azaz az északi összekötő híd). EU-segítséggel újítanák fel a külső kerületek csatornarendszerét.

Debrecen: Főnix-terv

Nagyrészt a már meglévő Főnix-terven alapulna Debrecen fejlesztési koncepciója, mondta Pajna Zoltán alpolgármester. A megyeszékhelyen új villamosjáratok indulnának.

Győr: tudásbázis

Grandiózus technológiai centrumra, szállodára és konferenciaközpontra fordítaná az EU-pénzt Győr, mondta a Népszabadságnak Balogh József polgármester. A Széchenyi Egyetem mellett tudásbázist hoznának létre, a város ezen kívül villamosra és helyiérdekű vasútra áhítozik.

Miskolc: rockmúzeum, mechatronika

Miskolc technopolisz szeretne lenni, mondta Kális Sándor polgármester. Két fő területük a mechatronika, azaz a gépészmérnöki tevékenység, illetve az elektronika lesz. Szeretnék bevezetni az intelligens számítógép-vezérlést a modern termékek gyártásába. Ezzel a Miskolci Egyetem a polgármester szerint jó eséllyel regionális tudásközponttá válhat. A miskolciak szeretnék újraéleszteni az egykor Dél-európából Skandináviába vezető borostyán-utat is. A tervek között szerepel egy rockmúzeum megépítése is.

Pécs: kollégiummá alakítanák a Magasházat

Pécs is egyetemfejlesztésre költene: kollégiummá alakítanák a Magasházat, így 800 férőhellyel több szálláshely lenne. A városban új klinikai épületet és akadémiai kutatóközpontot is terveznek. Húszmilliárdot költene a város a tömegközlekedés megújítására, és többfunkciós kultúrpalota is épülne.

Szeged: biopolisz

Szegeden megépítenék a déli Tisza-hidat, valamint különböző autópálya- és közúti beruházásokat készítenének elő, közölte Botka László polgármester. Az infrastrukturális fejlesztés mellett a fő célkitűzés azonban az egyetem tudásbázisára épülő fejlődés lenne. Mint mondta, a gazdasági és az egyetemi kutatások összekapcsolásából jönne létre a biopolisz koncepciója, amelynek lényege a város biológiai kutatásain alapuló biotermelés és -felhasználás.