Szabolcs
20 °C
35 °C

Brüsszel fizet a kedvező sajtóért

2004.03.09. 10:10
Az Európai Uniót népszerűsítő, ezzel kapcsolatos információkat közlő televíziós és rádiós programokat finanszíroz az EU. Egy-egy ilyen műsor költségvetésének mintegy felét hajlandó fedezni az Európai Bizottság.
Anyagilag támogatja az EU-t népszerűsítő rádiós és televíziós programokat az Európai Bizottság. A támogatást - amely rádiós programok esetén nem haladja meg a 75 ezer, tévéműsorok esetén a 300 ezer eurót (húsz-, illetve hetvenötmillió forintot) - három kritérium alapján ítélik oda: eredetiség, kreativitás és nézettségi arány. A műsoroknak a bővítésről, az EU jövőjéről kell szólniuk, illetőleg a közösséggel kapcsolatos általános információkkal kell szolgálniuk.

Tudatosítson, magyarázzon, hangsúlyozzon

Az EB az tagországok és az újonnan csatlakozók történelmi, kulturális és emberi kapcsolatok tudatosítását várja a műsoroktól. A bizottság szeretné, ha az általános információk kapcsán a felvilágosító programok elmagyaráznák, miért is szükséges a közös fellépés. Elvárás az is, hogy a szerkesztők hangsúlyozzák az európai "nagypolitika" és a polgárok mindennapjai közötti szoros összefüggést.

Franciaországban a France 3 adó "Európa bajnokai", valamint a Francia Rádió "Minden európai" című műsorok részesülnek bizottsági támogatásban - tájékoztat a Le Monde. "Az audiovizuális média az EU információs és kommunikációs stratégiájának legjelentősebb eszközévé vált." - idézi az EB közleményét a francia napilap.