József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az EP büszkesége miatt csúszhat az M6-os

2004.03.01. 09:52
Rossz néven vették az európai parlamenti képviselők, hogy az Európai Tanács a megkérdezésük nélkül hagyta jóvá az európai infrastruktúrafejlesztési programot. Az EP sértődése késleltetheti az M6-os és M2-es autópályák építését is.
Veszélybe került a Balti tengert az Adriával összekötő, részben Magyarországon is áthaladó európai közlekedési folyosó terve. Az Európai Parlament (EP) több képviselője is kifogásolta, hogy az Európai Tanács (ET) illetékes bizottsága az európai honatyák megkérdezése nélkül fogadta el a harmincnyolc milliárd eurós Quick Start beruházás tervét.

"Helytelen", hogy az ET az EP megkérdezése nélkül hagyta jóvá a programot - írja határozatában a parlament.

Az ET a Quick Start program keretében húsz százalékban finanszírozná a 2010-ig megkezdődő közúti fejlesztéseket. A program 30, páneurópai közlekedési infrastruktúrát kiépítő tervet indítana el. Az EU 2020-ig tartó infrastruktúrafejlesztő programjára 220 milliárd eurót különítettek el.

Az EP szerint az egyes projektek időzítése és finanszírozása csupán az adott terv érettségétől kell, hogy függjön, és nem a Quick Start programtól.

Az EU a Quick Start program keretében finanszírozná a Budapest-Ivándárda autópálya kiépítését és az M2-es befejezését.