Edina
-12 °C
-3 °C

Petárdákat küldtek Prodinak

2004.01.13. 15:06
Szardíniai anarchisták közölték keddi üzenetükben, hogy ők küldtek újabb fenyegető csomagot Romano Prodinak, az Európai Bizottság olasz elnökének bolognai címére. A csomagot - amelyben ezúttal csak petárdák és kilőtt lőszerek voltak - hétfőn kézbesítették Bolognában, de a biztonsági szolgálat lefülelte. Mint emlékezetes, közvetlenül karácsony után Prodi maga bontott fel egy levélbombát Bolognában, de a kicsapó lángnyelvek csak a bútorokban okoztak némi kárt, személyi sérülés nem történt.
A "névtelen szárd anarchisták" és az "anarchista proletár mozgalom" által vállalt, s a "felszabadulás és szabadság eszméit" hirdető csomagot ezúttal nem Bolognában, hanem Cagliariban adtak fel három nappal ezelőtt, január 9-én. Prodi már hétfő óta Brüsszelben dolgozik, ugyanakkor családja, így felesége, Flavia Franzoni - akinek az előző robbanó csomagot címezték - még Bolognában tartózkodik. Az újabb csomagban vadásztöltény-hüvelyek voltak, továbbá öt magnum (sörösüveg űrméretű) petárda, papírba burkolva, s egy fénykép, amely a karácsony utáni levélbomba kézbesítése után nyilatkozó Prodit ábrázolja.

A Prodi, illetve más EU-vezetők címére küldött levélbombák ügyében a nyomozás olasz szakértők vezetik, ugyanis a robbanó csomagokat Bolognából adták fel, s ebben az olasz városban robbant először ilyen küldemény - közvetlenül karácsony után - Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke otthonában. Prodi nem sebesült meg, csak a lakás bútoraiban keletkezett némi kár a kicsapó lángoktól. Az ezt követő napokban gyors egymásutánban érkeztek hasonló levélbombák az Európai Központi Bank frankfurti, valamint az Europol és az Eurojust hágai székhelyére. Ezek közül azonban egy sem robbant fel.

Az anarchisták nyomában

Január 6-án az Európai Parlament (EP) egyik vezető tisztségviselőjének címzett levélbomba robbant a parlament brüsszeli székházában, sebesüléseket azonban nem okozott. A küldeményt Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportja elnökének címezték. Rendőrségi források szerint felbontásakor lángra lobbant, és nem mérgező füstöt bocsátott ki. Akkor még további öt gyanús küldeményt találtak a parlament épületében, de ezeket már nem nyitották fel. Az egyiket, amelyet José Ignacio Salafranca spanyol néppárti képviselőnek címeztek, a rendőrség tűzszerészei hatástalanították. Mind a hat küldeményt december 22-én adták postára Bolognában.

Az olasz hatóságok változatlanul anarchista, az uniót ellenző szélsőséges csoportokat gyanítanak a háttérben, ugyanis a korábbi, figyelmeztetésnek szánt robbantásokat a FAI - öt lázadó-anarchista szervezetet tömörítő laza front - vállalta magára az olasz sajtóhoz eljuttatott üzenetében. E front egyébként nem igazi szövetség, csak "ideológiai" eligazítást ad követőinek. December végén Bolognában betiltották az EU-képviselőknek címzett csomagok postai felvételét, az intézkedés azonban kissé megkésett, a levélbombákat még a tilalom előtt adták postára az olasz nagyvárosban.

A római belügyminisztériumban január elején válságstábot hoztak létre spanyol, görög, holland, német, francia és belga rendőrtisztek - továbbá az Europol és az Eurojust képviselői - részvételével. E tanácskozáson olasz, görög és spanyol rendőrök adtak részletes információkat kollégáiknak az utóbbi időszak eseményeiről, ugyanis e három EU-tagállamban tekinthető jelentősnek az anarchista mozgalom.