Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

'Jobban tenné Prodi, ha már most lemondana'

2004.05.27. 11:13
Az egykori olasz miniszterelnök nem volt alkalmas az Európai Bizottság vezető tisztségére. Nem rendelkezett sem olyan áttekintőképességgel, sem a részletek iránti olyan fogékonysággal, amilyenre a világ egyik legnehezebb végrehajtói szerepkörének betöltéséhez szükség lett volna - áll a Financial Times vezércikkében.
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke akkor járna el tisztességesen, ha már most lemondana. Az EU-tagállamok így már a június 17-18-i csúcson kijelölhetnék az utódját, akinek a lehető legrövidebb időn belül el kellene foglalnia hivatalát, nem várva meg a bizottság mandátumának október 31-i lejártát - írta csütörtökön a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap kontinentális kiadásának szerkesztőségi cikkében azt tanácsolja a tagállamoknak, hogy alaposan vegyék szemügyre a hivatalban lévő elnököt, és legközelebb igyekezzenek jobbat választani.

Tehetetlen vezető

Prodinak a bizottság élén mutatott teljesítménye ugyanis "lesújtó". "Az egykori olasz miniszterelnök nem volt alkalmas erre a tisztségre. Nem rendelkezett sem olyan áttekintőképességgel, sem a részletek iránti olyan fogékonysággal, amilyenre a világ egyik legnehezebb végrehajtói szerepkörének betöltéséhez szükség lett volna". Vezetőként tehetetlennek bizonyult, hiányoztak belőle a kommunikációs képességek, és riasztóan hajlamos volt a melléfogásokra - állapítja meg a lap.

Ráadásul az elnök most már szinte teljesen hátat fordított a bizottságnak, hogy - az EU alapszerződésének betűjét és szellemét is megsértve - az olasz balközép erők vezetőjeként folytasson választási kampányt. Emiatt rossz a hangulat a bizottságban, amely a lap szerint egyre inkább "béna kacsává" válik.

Ösztönélet

Kérdés azonban, kit válasszanak Prodi helyébe a tagországok állam- és kormányfői. E tisztség betöltéséhez olyan személyiségre van szükség, aki intellektuálisan nagy formátumú, jól fejlett politikai ösztönökkel és bizonyított irányítói képességekkel rendelkezik, emellett született kommunikátor és problémamegoldó.

A Financial Times szerint a Prodi-évek, valamint a luxemburgi Jacques Santer előző elnökségének egyik nyilvánvaló tanulsága az, hogy volt miniszterelnökökből nem feltétlenül lesznek jó bizottsági elnökök.

Utód: Patten, Vitorino vagy Verheugen?

A tagállamok vezetőinek számításba kellene venniük ezt, és másutt kellene utódot keresniük, kezdve mindjárt a jelenlegi bizottsággal. Ennek tagjai közül a külkapcsolatokért felelős Chris Patten, a bel- és igazságügyekkel foglalkozó Antonio Vitorino, valamint a bővítést felügyelő Günter Verheugen is alkalmas lenne - véli a lap.