Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszorongatták Prodit az EU-s csalás miatt

2003.09.25. 16:57
Védekezésre kényszerült Romano Prodi az európai statisztikai hivatalnál feltárt visszaélések miatt. Prodi elnöksége alatt csalás ugyan nem történt, de az 1999 előtti sikkasztások felelőseit sem büntették meg. Az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság alelnöke "nem hajlandó befogni a száját.
Nincs szükség egyetlen európai biztos lemondására sem - jelentette ki az unió statisztikai hivatalánál, az Eurostatnál történt visszaéléseket vizsgáló európai parlamenti bizottság előtt Roman Prodi. "Az eset alapos vizsgálata után megállapítom, hogy nincs szükség politikai felelősségvonásra" - jelentette ki az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Védi a beosztottját

A BBC értesülései szerint több EP-képviselő nyíltan az Eurostat munkáját felügyelő biztos, Pedro Solbes lemondását követeli.

A jelentések szerint a hivatalnál 1999 óta nem találták nyomát visszaéléseknek - írja a BBC. Prodi 2000-ben lett az EB vezetője. Elődje, Jaques Santer és munkatársai a korrupció elleni fellépés kudarca miatt kényszerült lemondásra.

Takargattak

Ugyanakkor az elmúlt években az Eurostat sokat tett azért, hogy a szőnyeg alá söpörje a botrányt, és a politikai felelősség sem tisztázott - írja a BBC. Az EP-képviselők félelmei szerint a botrány az EU intézményeinek hitelét fenyegeti.

Bár az Eurostat botrányáról készült jelentés titkos, a kiszivárgott részletek szerint a hivatalnál kettős könyvelés és fiktív szerződések nyomaira bukkantak. 1999 előtt a hivatalnál olyan rendszert építettek ki, mely lehetővé tette az Eurostatnak juttatott támogatások elsikkasztását. A jelentést az EU könyvvizsgálóinak különleges munkacsoportja készítette.

Nem hajlandó befogni a száját

A jelentés titkosítása önmagában botrányt váltott ki. Herbert Bösch, a parlament költségvetési ellenőrző bizottságának alelnöke szerint látszólag "a tények takargatása még mindig előnyt élvez az igazság feltárásával szemben". Mint mondta, "nem hajlandó részt venni egy olyan vizsgálatban, amiben be kell fognia a száját".

Az EB azzal próbálta elsimítani a botrányt, hogy az elmúlt négy évben nem történt sikkasztás. A vizsgálat egyetlen jelenlegi Eurostat-vezetőt sem talált felelősnek a pénzek eltüntetéséért. Reijo Kemppinen, a bizottság szóvivője ígéretet tett a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatalára. "Semmit sem fogunk elrejteni, semmit sem fogunk feltupírozni" - nyilatkozta a BBC-nek.