Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Prodi népszavazást szeretne az EU-alkotmányról

2003.09.30. 14:33
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szeretné, ha összeurópai, azaz az összes EU-tagállamban megtartandó népszavazáson hagynák majd jóvá az Európai Unió új alkotmányát.
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy az EU-alkotmányról tartandó összeurópai szavazás inkább vágyálom, mintsem megvalósítható terv. Az alkotmány elfogadása ugyanis nemzeti hatáskör, s ezt minden ország a saját sajátosságai szerint hajtja majd végre.

Számtalan módosítás

Az EU-bizottság elnöke úgy vélte: lehetséges, s kívánatos is, hogy a jövendő alapokmányról döntő kormányközi konferencia (amely e hét végén kezdődik Rómában) már az év végére befejeződjön. Azonban az idő nagyon szorít, hiszen az eddig kidolgozott dokumentumhoz számtalan módosító indítvány érkezett. "Az Európai Bizottság is tett javaslatokat a szöveg javítására. Nagyon keveset, de ezek igencsak fontosak. S a legfontosabb - ami pedig eddig szinte észrevétlen maradt - az az, hogy az EU jövendőbeli alkotmányának módosításához ne legyen szükség a tagállamok egyöntetűségére. Az egyöntetűség kényszere ugyanis a demokrácia ellensége" - szögezte le Prodi.

"Európai pillér"

A transzatlanti kapcsolatokról szólva az olasz politikus elmondta: az Egyesült Államokban most egy mélyreható vita kezdődött arról, hogy az USA vajon valóban magára vállalhatja-e egyedül az összes konfliktus rendezését világszerte, s hogy az ebből következő szétaprózódás nem rejt-e magában óriási veszélyeket. "Nekünk, európaiaknak most nagyon nyitottaknak kell lennünk, s jeleznünk kell az amerikaiaknak, hogy közös a sorsunk" - mondta. Egyben sürgette az ENSZ szerepének fokozását, s a NATO-n belül az "európai pillér" erősítését.

A nagy család

Az Európai Unió működéséről szólva kijelentette: az EU a világ legnagyobb gazdasági hatalma, ám arra is szükség lenne, hogy a tagállamok egységesek legyenek a döntéshozatalban. "Az új EU-tagállamok az Egyesült Államok mögé álltak az iraki ügyben. Hosszú távon azonban nem tehetik meg, hogy a pénzt Európától, a biztonságot pedig Amerikától kapják. Ugyanannak az európai családnak lesznek tagjai" - tette hozzá. Prodi rámutatott: a háborút támogatók és ellenzők közötti törésvonal az Európai Unión belül a kormányokat, nem pedig az embereket osztja két részre. "Soha nem láttunk még ilyen sok embert tiltakozni. Ez egy kulcsfontosságú mozzanat, s Tony Blair brit kormányfő a népszerűségi mutatók terén most épp ennek az árát fizeti meg" - vélte.

Európa fővárosa

Végezetül Romano Prodi a belga főváros fejlesztéséről beszélt. Mint mondta, Brüsszel ma már egyértelműen Európa fővárosának számít, ám ahhoz, hogy 500 millió ember igazi fővárosává váljék, még számos dologra lenne szükség: mindenekelőtt igazi szimbólumokra. Prodi ezekre kér ötleteket, terveket az olvasóktól és a döntéshozóktól a Le Soir című belga lapnak adott interjújában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!