Valér
4 °C
8 °C

Anarchisták támadtak Romano Prodira?

2003.12.28. 14:15
"Azonnali és hatékony" intézkedéseket ígért a Romano Prodi elleni szombati merényletkísérlet felderítésére az olasz belügyminiszter. Az EU főbiztos kezében szombat este robbant levélbomba. Prodi nem tulajdonít jelentőséget a személyi sérüléseket nem okozó támadásnak.
Anarchista szálakat gyanítanak a Romano Prodi elleni levélbombás merénylet mögött az olasz hatóságok. Az Európai Bizottság elnökének kezében még szombat éjszaka robbant fel egy kis erejű levélbomba. A politikus nem sérült meg a támadásban.

Prodi szombat éjszakai rendkívüli sajtótájékoztatóján nem tulajdonított különösebb jelentőséget a támadásnak, mint mondta, nem változtat élete szokásos rendjén. Giuseppe Pisanu belügyminiszter szerint azonban rendkívül súlyos támadásról volt szó. A miniszter "azonnali és hatékony" lépéseket ígért.

Pisanu szerint az elkövetők módszerei az EU ellen lázadozó anarchistákra terelik a gyanút.

Prodi házánál karácsony előtt két kisebb, kukába rejtett pokolgép robbant. A merényletekért állítólag a FAI, az olasz anarchisták nem hivatalos szövetsége vállalta a felelősséget.

A Prodinak szánt levélbomba az EU főbiztos feleségének volt címezve. Az olasz hatóságok számára mindazonáltal érthetetlen, hogy a csomag hogy juthatott át a karácsony előtti merényletek miatt megszigorított ellenőrzéseken.