Vazul
10 °C
25 °C

Lemondatná Prodit a brit uniós miniszter

2003.12.05. 14:07
Romano Prodinak el kell döntenie, hogy vagy hazai politikai ambícióiról, vagy az EU-bizottság elnöki posztjáról mond le - mondta pénteken megjelent nyilatkozatában a brit kormány EU-ügyi államminisztere, akinek nyilatkozatát a brüsszeli bizottság azonnal visszautasította.
Denis MacShane, a brit külügyminisztérium lengyel származású uniós politikaformálója, aki az erősen bővítéspárti kormányon belül is az EU-bővítés legharcosabb szószólójának számít, a baloldali The Guardiannek azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a brüsszeli bizottság elnöke "nem száz százalékig elkötelezett az európai kérdések mellett, és inkább száműzetésben élő ellenzéki vezetőnek tűnik".

MacShane szerint Prodinak a bővítéshez kidolgozott új alkotmánytervezetről most zajló kormányközi konferencia után el kell döntenie, hogy visszatér-e Olaszországba, és az ellenzék élére áll, vagy továbbra is az EU-bizottságot vezeti. Hozzátette: Prodi hazatérése "teljesen érthető lenne ... de (ha nem tér haza), megfelelően kell szolgálnia Európát".

Prodi szóvivője a brit napilappal közölte, hogy az elnök száz százalékig elkötelezett tisztsége mellett, és "meglepő, hogy MacShane úrnak erről nincs tudomása". A baloldali lap viszont azt írta: az államminiszter nyilatkozata egybevág a brit miniszterelnöki hivatalban és a külügyminisztériumban honos, Prodival kapcsolatos "magánvéleményekkel", bár nyilván nem hatalmazták fel MacShane-t ezek nyilvános hangoztatására. Mint azt kormányilletékesek a The Guardiannak elmondták, a brit kormány politikájának "nem része a bizottsági elnök nyilvános bírálata".

A The Guardian szerint Proditól Brüsszelben és más uniós fővárosokban is szívesen szabadulnának, mivel "béna kacsának" tekintik, nem csupán hazai politikai ambíciói miatt, hanem azért is, mert az irányítása alatt álló bizottság "végzetesen erőtlennek" tűnik.

A tagországok múlt heti döntése, amely felülbírálta a stabilitási paktum deficit előírásait megsértő Franciaország és Németország megbírságolásának bizottsági indítványát, csak a legutóbbi volt "a hasonló mélyrepülések sorában" - áll a brit lap cikkében. A The Guardian megjegyzi, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jobbközép kormányának támogatói nemrégiben felháborodásuknak adtak hangot, amiért Prodi - kiesve uniós szerepéből - nyíltan az olasz balközép pártokat támogatta.