Laura, Alida
15 °C
32 °C

PM: A PSZÁF-törvény megfelel a nemzetközi normáknak

2003.12.15. 20:23
A befektetők védelméről szóló törvénycsomagban több olyan módosítás történt az eredeti tervezhet képest, amelyeket a Pénzügyminisztérium az Európai Unió, továbbá az OECD illetékeseivel egyeztetett - reagált a Pénzügyminisztérium hétfőn arra a hírre, amely szerint az Európai Központi Bank elnöke figyelmeztette Magyarországot: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete működésének megváltoztatása a független ellenőrzést veszélyezteti.
Jean-Claude Trichet december 12-én intézett levelet László Csaba pénzügyminiszterhez. E levélben az EKB elnöke azt írja, hogy az EKB méltányolja ugyan a célt, miszerint a bankfelügyeletet átláthatóbbá, elszámoltathatóvá akarják tenni, a változtatások azonban nem felelnek meg a nemzetközi normáknak.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a tervezet első, egy-két pontban nem teljesen egyértelmű megfogalmazást tartalmazó változatát véleményezte - áll a PM közleményében.

Az uniós szakemberekkel folytatott megbeszéléseken azonban sikerült tisztázni az esetleges értelmezési különbségeket, és a pontosításokat a törvényjavaslatban átvezették - közölte a minisztérium.

A hétfői szavazást követően a pénzügyminiszter levélben tájékoztatja Jean-Claude Trichet-t arról, hogy a módosítások révén a jogszabály mind a nemzetközi, mind az uniós elvárásoknak maradéktalanul eleget tesz.