Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Diszkriminációs EU-eljárás öt tagország ellen

2004.07.19. 23:37
Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy eljárást indít Németország, Ausztria, Finnország, Görögország és Luxemburg ellen amiatt, hogy késlednek nemzeti jogrendjükbe venni a fajüldözés és a diszkrimináció elleni két európai uniós irányelvet.
Az öt ország egy évvel a megszabott határidő, 2003. júliusa után sem fogadta el a faji megkülönböztetéstől mentes, egyenlő bánásmódról szóló EU-direktívára vonatkozó nemzeti jogszabályokat, és több mint fél évet késlekedik a foglalkoztatási esélyegyenlőségre vonatkozó uniós irányelv saját jogrendbe illesztésével.

A két irányelvet a miniszteri tanács 2000-ben fogadta el. A faji megkülönböztetéstől mentes egyenlő bánásmódról szóló irányelv megtilt mindenfajta, faji alapon történő megkülönböztetést számos területen, így a foglalkoztatás, az oktatás, a javak, a szolgáltatások, a szociális ellátás, valamint a munkakörülmények és a bérezés területén.

A foglalkoztatási esélyegyenlőségre vonatkozó irányelv megtilt minden megkülönböztetést életkor, fogyatékosság, vallás, lelkiismereti meggyőződés és szexuális irányultság alapján a foglalkoztatásban és a szakmai képzésben.

Belgium ellen foglalkoztatási esélyegynlőség miatt járnak el

Az első irányelv esetében a bírált országok nem hozták meg a szükséges hazai intézkedéseket a nemzeti jogba történő megfelelő átültetése érdekében. Egyes esetekben egyáltalán nem foganatosítottak ezzel kapcsolatban intézkedést.

Az említett országokon kívül eljárást indítottak Belgium ellen is, foglalkoztatási esélyegyenlőségre vonatkozó irányelvet átvételének elmúlasztása miatt.