Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Diszkriminációs EU-eljárás öt tagország ellen

2004.07.19. 23:37
Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy eljárást indít Németország, Ausztria, Finnország, Görögország és Luxemburg ellen amiatt, hogy késlednek nemzeti jogrendjükbe venni a fajüldözés és a diszkrimináció elleni két európai uniós irányelvet.
Az öt ország egy évvel a megszabott határidő, 2003. júliusa után sem fogadta el a faji megkülönböztetéstől mentes, egyenlő bánásmódról szóló EU-direktívára vonatkozó nemzeti jogszabályokat, és több mint fél évet késlekedik a foglalkoztatási esélyegyenlőségre vonatkozó uniós irányelv saját jogrendbe illesztésével.

A két irányelvet a miniszteri tanács 2000-ben fogadta el. A faji megkülönböztetéstől mentes egyenlő bánásmódról szóló irányelv megtilt mindenfajta, faji alapon történő megkülönböztetést számos területen, így a foglalkoztatás, az oktatás, a javak, a szolgáltatások, a szociális ellátás, valamint a munkakörülmények és a bérezés területén.

A foglalkoztatási esélyegyenlőségre vonatkozó irányelv megtilt minden megkülönböztetést életkor, fogyatékosság, vallás, lelkiismereti meggyőződés és szexuális irányultság alapján a foglalkoztatásban és a szakmai képzésben.

Belgium ellen foglalkoztatási esélyegynlőség miatt járnak el

Az első irányelv esetében a bírált országok nem hozták meg a szükséges hazai intézkedéseket a nemzeti jogba történő megfelelő átültetése érdekében. Egyes esetekben egyáltalán nem foganatosítottak ezzel kapcsolatban intézkedést.

Az említett országokon kívül eljárást indítottak Belgium ellen is, foglalkoztatási esélyegyenlőségre vonatkozó irányelvet átvételének elmúlasztása miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?