Dömötör
-1 °C
14 °C

Román-bolgár hordákkal rémisztget a Sun

2006.11.01. 12:20
Drámaian növekedhet a bűnözés Nagy-Britanniában Románia és Bulgária EU-csatlakozása után, írja a Sun. A bulvárlap piti román bűnözők hordáinak képével kelti a hangulatot.

Ahogy az Európai Unió 2004-es bővítése előtt kelet-európai munkavállalók hadával, úgy most román és bolgár piti bűnözők hordáival rémisztgeti olvasóit a legolvasottabb brit bulvárlap, a Sun.

A lap az újságírók kezébe került titkos kormányzati dokumentumra hivatkozó beszámolója szerint a brit rendőrség drámaian emelkedhet az utcai erőszak, az emberkereskedelem, a prostitúció, az adócsalás és a pénzintézeti csalások mértéke a két balkáni ország csatlakozása után.

A Sun állítása szerint a titkos beszámolót Liam Byrne bevándorlási és Geoff Hoon európai ügyi miniszter állította össze. A kormány részéről Tony Blair, John Reid belügyminiszter és a kabinet tagjai nézték át a beszámolót.

A bulvárlap beszámolója szerint a rendőrség adatai azt mutatják, hogy számos bűncselekményt már most is többségében román és bolgár bűnözök követnek el. Ilyenek például a bankomatok környéki rablások, amit "80-85 százalékban romániai szervezett csoportok" követnek el. A rendőrség még az agresszív koldulástól és a zsebtolvajlásoktól is tart, valamint az áfacsalást és a hamisított cigaretták csempészetét emelte ki kiemelt veszéyként.

A beszámoló szerint a rendőrség attól tart, hogy a két ország uniós csatlakozása után az EU-n belüli szabad mozgást kihasználva erős utánpótlás érkezhet a bűnözői csoportokhoz. Ráadásul a brit hatóságok szerint a román és bolgár hivatalos okmányok könnyen hamsíthatóak, így azokkal akár terroristák is beutazhatnak az országba.