Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Harmincezer munkahelyet teremthet a környezetvédelem

2004.02.20. 15:34
Kötelező lesz a háztartási elektronikai berendezések és az elektromos készülékek újrahasznosítása. A kormány a nyáron tárgyalja a kötelező uniós előírást betartató jogszabálycsomagot. Az újrahasznosítás harmincezer munkahelyet teremthet.
Harmincezer munkahely létesülhet egy európai környezetvédelmi előirányzat hatására. Várhatóan a nyár elején kerül a kormány elé az a jogszabály-csomag, amelynek szakmai koncepcióját most készíti el környezetvédelmi tárca, és amely meghatározza a hulladékká vált elektromos és elektronikai háztartási berendezések további sorsát - tájékoztatta a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára pénteken az MTI-t.

Az EU kötelezővé teszi a gyártóipar számára, hogy az e körbe tartozó cikkek - mosógép, televízió, számítógép, porszívó, vasaló, stb. - értékesítési lánca vissza felé is működjön, vagyis a termékpálya meghosszabbításával ingyen visszavegye a tönkrement eszközöket - mondta Rakics Róbert. Ezeknek a hulladékoknak a kezelését, szétválasztását, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását is meg kell szervezni, hogy kevesebb megterhelés nehezedjen a környezetre - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az unió szigorú szabályai szerint lakosonként évi 4 kilogrammnyi elektronikai, elektromos hulladékot kell begyűjteni, és e tevékenységre új iparágként fokozatosan egy speciális rendszer épül ki - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Számítások szerint az évi 40 ezer tonnányi ilyen hulladék gyűjtésére, szétszerelésére létrejövő telepeken hozzávetőleg 30 ezer új munkahely létesül.

A szabályozásról szóló kormányrendelet, valamint a begyűjtés, szétszedés és hasznosítás technikai feltételeit meghatározó miniszteri rendelet a terv szerint 2004. augusztus 13-ig készül el, összhangban az EU-tagállamokban megszabott határidővel. Így 2005-től már az új szabályozás szerint zajlik majd az elektronos, elektronikus termékek forgalmazása, visszavétele - hangsúlyozta Rakics Róbert.