Hermina
15 °C
27 °C

Keményen bánna a menekültekkel az EU

2004.03.30. 19:28
Kérdés nélkül is visszatoloncolhatnák a menekülteket az EU tagállamai az Európai Bizottság menekültügyi tervezete szerint. Jogvédők és az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a tervezet nemzetközi egyezményeket és az EU alapokmányait is sérti. A jogvédők a tervezet visszavonását követelik.
A menekültügyi szabályozás tervezetének visszavonására szólította az Európai Bizottságot több jogvédő szervezet. Az egységes európai szabályozást az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Ruud Lubbers is elítélte.

Kitessékelnék a menedékkérőket

A jogvédők és a főbiztos is három alapelemet emelt ki a tervezett - öt jogszabályból álló - intézkedéscsomagból. A bírálók szerint a biztonságos harmadik ország koncepciója sérti az 1951. évi ENSZ menekültegyezményt, az Európai Emberjogi Egyezményt, a Kínzás Elleni Egyezményt, a Nemzetközi Politikai és Polgári jogi Egyezményt és az Európai Unió Alapvető Jogainak Chartáját is.

Lubbers szerint néhány EU tagállam szeretné a saját, korlátozó jellegű és ellentmondásos gyakorlatát rákényszeríteni az EU 25 leendő tagállamára.

Az EB tervezete szerint a biztonságos harmadik országon át érkező menekülteket vissza lehetne küldeni a biztonságosnak nyilvánított országba. A koncepció tartalmazza a biztonságos harmadik ország fogalmának teljeskörű kiterjesztését is a biztonságosnak ítélt európai országokra. Ez esetben a menedékkérőt a hagyományos eljárásokat megkerülve, már a határról visszafordíthatnák.

Kérdések nélkül

Lubbers és a jogvédők szerint azonban egy ország biztonságosságát minden esetben egyéni alapon kell elbírálni, mivel egy általában biztonságosnak mondható ország "egyes konkrét személyek számára egyáltalán nem biztonságosak". Ez Lubbers félelmei szerint akár a menekültek erőszakos visszaküldéséhez vezethet.

A főbiztos szerint egy ország biztonságossá nyilvánításának kritériumai olyan alacsonyak, hogy az alapvető emberi jogi normákat sértő, a menedékkérelmet hatékonyan és igazságosan elbírálni nem tudó országba küldik vissza a menekülteket. Ez "felérhet a menedékhez való alapvető jog megtagadásával és a nemzetközi jog megsértésével" - mondta Lubbers genfi sajtótájékoztatóján.

Fellebbezés előtt

A jogvédő szervezetek - többek között az Európai Menekültügyi Tanács, a Human Right Watch és az Amnesty International - kifogásolják a jogorvoslati lehetőségek beszűkítését is. A tervezet szerint a fellebbezést benyújtó menedékkérők "döntő többségét" még a jogorvoslat előtt kitoloncolhatják, pedig egyes tagállamokban a fellebbezések 30-60 százalékát is elfogadják.

A szöveg a jogorvoslati eljárás időszakában való európai tartózkodással kapcsolatban számos kivételről tesz említést, amelyek azonban "nem a kérelem megalapozottságával, hanem technikai jellegű vagy önkényesen alkalmazott megfontolásokkal, illetve a kérelmező viselkedésével kapcsolatosak" - mondta a főbiztos.

A menekültek nem tudnak eligazodni a jogszabályokban

Az UNHCR elemzése szerint "a jogorvoslati eljárás során lehetséges egyes személyek eltávolítása pusztán azért, mert fogva tartották őket, vagy mert nem fellebbeztek korábban. Az ilyen szabályok súlyosan hátrányosak lehetnek a menekültek számára, akik egyébként is számos traumán, nehézségen mennek keresztül, és nem tudnak eligazodni a menekültelismerési eljárás részleteiben."

Hétfőn több jogvédő szervezet levélben kérte Antonio Vitorinót, az EB az üggyel foglalkozó biztosát a tervezet visszavonására. Mint levelükben írták, eddig örömmel várták az egységes szabályozást, mostani formájában azonban elfogadhatatlannak és törvénysértőnek tartják.