Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkenhetnek a roamingtarifák Európában

A roamingköltségek csökkenéséhez vezethet az európai mobiltelefon-piacon az Európai Bizottság hétfői döntése, amivel megtámadott két brit mobilszolgáltatót, amiért indokolatlanul magas díjakat szabtak ki a nemzetközi felhasználókra.
Az EU legfelsőbb versenyhatóságának szerepét is ellátó Európai Bizottság szerint az O2 és a Vodafone (két brit szolgáltató) "igazságtalanul és indokolatlanul" magas díjat szabott ki azokra az európai felhasználókra, akik Angliában is használni akarták mobiltelefonjukat, és az ő hálózatukat vették igénybe (vagyis roamingoltak).

A Bizottság egyik fő kifogása, hogy a két szolgáltató sokkal nagyobb használati díjat szabott ki az éppen Angliában tartózkodó nemzetközi felhasználókra, mint az angliai felhasználókra. Brüsszel szerint ezt igazából semmi nem indokolja, hiszen a két szolgáltatás alapvetően megegyezik, és nincsen kézenfekvő oka annak, amiért egy másik uniós tagállamban tartózkodva sokkal többe kellene kerülnie a telefonálásnak, mint odahaza.

"Az európaiak egyre többet utaznak, egyre többet használják a mobiltelefonjukat külföldön, de a magas roamingköltségek ezt nagyon megnehezítik. A roamingdíjak jelenleg sokkal magasabbak, mint az otthoni díjak, de reméljük, hogy a mai döntés javít valamit a helyzeten" - mondta hétfőn Mario Monti, uniós versenyügyi biztos.

Montinak az utolsó mondata a fontos: brüsszeli várakozások szerint a döntés - ami egyelőre még nem végleges - az egész Unióban a roamingköltségek csökkenéséhez vezethet, hiszen amiért elítélik a Vodafone-t és az O2-t, az érvényes szinte minden más szolgáltatóra Európában, és a döntés áttételesen őket is érinteni fogja.

Egy névtelenségbe burkolózó versenyügyi illetékes szerint a döntés lökést adhat a nemzeti szabályozóhatóságoknak is, hogy megfelelő szabályozással kényszerítsék alacsonyabb roamingdíjak alkalmazására a hazai mobilszolgáltatókat. Ez még akkor is igaz, ha egy ilyen szabályozás elsősorban az adott országban tartózkodó külföldieknek kedvezne.