Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Csökkenhetnek a roamingtarifák Európában

A roamingköltségek csökkenéséhez vezethet az európai mobiltelefon-piacon az Európai Bizottság hétfői döntése, amivel megtámadott két brit mobilszolgáltatót, amiért indokolatlanul magas díjakat szabtak ki a nemzetközi felhasználókra.
Az EU legfelsőbb versenyhatóságának szerepét is ellátó Európai Bizottság szerint az O2 és a Vodafone (két brit szolgáltató) "igazságtalanul és indokolatlanul" magas díjat szabott ki azokra az európai felhasználókra, akik Angliában is használni akarták mobiltelefonjukat, és az ő hálózatukat vették igénybe (vagyis roamingoltak).

A Bizottság egyik fő kifogása, hogy a két szolgáltató sokkal nagyobb használati díjat szabott ki az éppen Angliában tartózkodó nemzetközi felhasználókra, mint az angliai felhasználókra. Brüsszel szerint ezt igazából semmi nem indokolja, hiszen a két szolgáltatás alapvetően megegyezik, és nincsen kézenfekvő oka annak, amiért egy másik uniós tagállamban tartózkodva sokkal többe kellene kerülnie a telefonálásnak, mint odahaza.

"Az európaiak egyre többet utaznak, egyre többet használják a mobiltelefonjukat külföldön, de a magas roamingköltségek ezt nagyon megnehezítik. A roamingdíjak jelenleg sokkal magasabbak, mint az otthoni díjak, de reméljük, hogy a mai döntés javít valamit a helyzeten" - mondta hétfőn Mario Monti, uniós versenyügyi biztos.

Montinak az utolsó mondata a fontos: brüsszeli várakozások szerint a döntés - ami egyelőre még nem végleges - az egész Unióban a roamingköltségek csökkenéséhez vezethet, hiszen amiért elítélik a Vodafone-t és az O2-t, az érvényes szinte minden más szolgáltatóra Európában, és a döntés áttételesen őket is érinteni fogja.

Egy névtelenségbe burkolózó versenyügyi illetékes szerint a döntés lökést adhat a nemzeti szabályozóhatóságoknak is, hogy megfelelő szabályozással kényszerítsék alacsonyabb roamingdíjak alkalmazására a hazai mobilszolgáltatókat. Ez még akkor is igaz, ha egy ilyen szabályozás elsősorban az adott országban tartózkodó külföldieknek kedvezne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!