Valér
4 °C
8 °C

Lekommunistázta jelölttársát a buzizó biztosjelölt

2004.10.25. 19:21
Nem hagyja lenyugodni a kedélyeket a melegekről vallott szélsőséges nézeteivel az egész Európai Bizottság felállását veszélyeztető Rocco Buttiglione. Az olasz biztosjelölt keménykezű kommunistának nevezte Vladimir Spidlát. A biztosjelölt cseh exkormányfő azonban sosem volt kommunista, szociáldemokrata pártja nem kommunista utódpárt.
"Kemény exkommunistának" nevezte Vladimir Spidlát Rocco Buttiglione. A melegekről és a nőkről vallott vállalhatatlan nézeteivel a teljes Európai Bizottság elfogadását veszélyeztető belügyi biztosjelölt az olasz Stampa című napilap hétvégi számában fogalmazta meg nem túl kedvező véleményét az antidiszkriminációs témákat tőle megöröklő cseh exkormányfőről.

Garantált szabadság

Az interjúban Buttiglione hangsúlyozta, hogy az antidiszkriminációs kérdéseket illetően semmiféle jogosítványa nem marad, az ezzel kapcsolatos jogköröket a foglalkoztatáspolitikáért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős cseh Vladimír Spidlára ruházzák át, "egy kemény exkommunistára, akinek kezében garantálva lesznek a szabadság elvei".

Az újabb botrány hatására Buttiglione megint azt állította, hogy szavait az újságírók kiforgatták, és hangoztatta, hogy ő személy szerint nagyra becsüli Vladimír Spidlát. A cseh állami rádió értesülése szerint a pápa bizalmasának számító olasz politikus bizalmas jellegű közlésnek szánta a Spidlára vonatkozó minősítését, de a La Stampa riportere a publikálás mellett döntött a kijelentés politikai horderejére tekintettel.

Sosem volt kommunista

A cseh biztosjelölt szóvivője, Katharina von Schnurbein hangsúlyozta, hogy Vladimír Spidla, Csehország előző szociáldemokrata kormányfője "soha nem volt kommunista". A szóvivő szerint "az Európai Unióban érvényben van a barátságosság elve, amelyhez Spidla tartani fogja magát, s a cseh biztosjelölt bizonyos abban, hogy Buttiglione úr is tiszteletben fogja tartani ezt az elvet".

A cseh Szociáldemokrata Párt nem a kommunista párt utódszervezete, az Cseh-Morva Kommunista Pártként jelenleg is önálló parlamenti pártként működik.