Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megkapta a bizottsági támogatást Kovács László

2004.10.12. 10:21
Bár rossz osztályzatokat kapott és a politikai bosszú is fenyegette, Kovács László mégis megkapta az Európai Parlament energetikai bizottságának támogatását biztosi kinevezéséhez. Kovács elfogadását veszélyeztette, hogy az európai baloldal hétfőn leszavazta a belügyi biztosi posztra jelölt, bigottan katolikus és erősen jobboldali Rocco Buttiglionét. Egy múlt heti alku szerint Kovács megszavazásának feltétele Buttiglione támogatása volt.
Nem ellenzi Kovács László energetikai biztosi kinevezését az Európai Parlament ipari, kutatási és energetikai bizottsága.

Az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságában helyett kapott képviselők többsége nagy általánosságban nincs meggyőződve Kovács László európai biztosjelölt szakmai alkalmasságáról az energiaügyek területén, egy nagy csoport viszont azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a jelölt további felkészüléssel képes lesz ellátni a tisztséget, ha majd teljes egészében e megbízatásának szenteli magát, áll egyebek között abban a levélben, amelyben a szóban forgó bizottság értékelését foglalja össze Giles Bryan Chichester, a testület néppárti elnöke.

A bizottság keddi, végleges javaslata előtt felmerült, hogy az Európai Néppárt Kovácson bosszulhatja meg a jobboldali Rocco Buttiglione belügyi biztosi kinevezésének elutasítását. Berlusconi olasz kormányfő erősen jobboldali, bigottan katolikus és homofób nézeteket valló jelöltjét az Európai Parlament polgári szabadszágjogi bizottsága alkalmatlannak találta a belügyi biztosi posztra. A jelöltet kizárólag az Európai Néppárt delegáltjai támogatták.

Fenntartásokkal támogatták

A bizottságban a különböző politika erőket képviselő csoportok vezetői többszöri próbálkozás után kedden tartottak újabb találkozót Brüsszelben, hogy közös véleményt alkossanak a magyar jelölt közel két héttel ezelőtti meghallgatásának tapasztalatairól. Az ülésen megfogalmazott állásfoglalás ugyan összességében nem utasítja el Kovács jelölését, számos fenntartást fogalmaz meg szakmai felkészültségével kapcsolatban.

Bosszúra készültek

A keddi olasz lapok még azt írták, a jobboldal a szocialista Kovács keddi leszavazásával vághat vissza a hétfői kudarcért. Kovács a múlt héten csak politikai alku révén kapta meg a kinevezéséhez a támogatást, mivel a képviselők többsége szerint nem elég felkészült az energiapolitika kérdéseiben. Az alku lényege pont Buttiglione kinevezésének baloldali támogatása lett volna.

A Repubblica azt írta, "a néppártiak arra készülnek kedden, hogy egy szocialista főt is a tárgyalóasztalra helyezzenek, Kovács László magyar külügyminiszterét, aki az energiaügyi biztos posztjának várományosaként a legrosszabbul szereplő jelölt volt a bizottsági meghallgatásokon". Hasonlóan értesült a Corriere della Sera és a Stampa is.

"Remélem, hogy a jelöltekről nem a szemet szemért, fogat fogért elv alapján döntenek", jelentette ki a politikai bosszú lehetőségéről az európai uniós külügyminiszterek hétfői konferenciájának szünetében Kovács. Mint mondta, személyével kapcsolatban az merült fel kifogásként, hogy bizonyos szakmai jellegű kérdésekre nem tudott meggyőző választ adni. "Nyilvánvalóan más probléma azonban az, ha egy biztosjelöltnek olyan nézetei vannak, amelyek az Európai Unió értékrendjének egyik-másik elemével ellentétesek", jelentette ki.

Feszült viszony

Buttiglione leszavazása mélységesen felháborította az olasz jobboldalt. Többek véleménye szerint a jelöltet erős vallási meggyőződése miatt szavazták csak le a baloldali képviselők. Berlusconi konkrétan "gonosz propagandamunkával" vádolta meg az EP olasz baloldali képviselőit, írja a BBC.

Buttiglione leszavazása nem feltétlenül befolyásolja Jose Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság jövendő főbiztosának a döntését. Az EP ugyanis csak ajánlásokat tesz, a főbiztos ettől függetlenül, önállóan alakíthatja ki bizottságát. Barroso kedden már biztosította is támogatásáról a hétfőn leszavazott Buttiglionét. "Manuel Durao Barroso úr továbbra is bizalommal van az egész csapat iránt, amely természetesen magában foglalja Buttiglione urat is" - közölte Pia Ahrenkilde, Barroso szóvivője. Az EP-nek viszont módjában az egész Bizottságot, úgy ahogy van, Barrosóval és biztosaival együtt leszavazni, amennyiben úgy érzi, szempontjait egyáltalán nem vették figyelembe. Erre azonban még soha nem volt példa.