Hermina
15 °C
27 °C

Az Európai Parlament figyelmeztette Romániát

2004.03.11. 20:06
Az Európai Parlament (EP) csütörtökön ismételten figyelmeztette Romániát, hogy nem lesz lehetőség a vele folytatott csatlakozási tárgyalások idei lezárására, illetve a 2007-es csatlakozásra, ha az ország nem hoz meg minden szükséges intézkedést ennek érdekében.
A képviselőtestület strasbourgi plenáris ülésén az idén csatlakozó tíz ország mellett külön-külön jelentésekben értékelte a 2007-es belépésre készülő két tagjelölt, Bulgária és Románia előrehaladását.

A Romániával foglalkozó jelentéstevő, Emma Nicholson által készített elemzés alapján nagy többséggel elfogadott határozat a legsúlyosabb problémák között említi a kiterjedt korrupciót. Kifogásokat fogalmaz még a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyával kapcsolatban is, nem tartva kielégítőnek a bíróságok függetlenségét és működésének színvonalát. A jelentés nyugtalanítónak minősíti a sajtószabadság romániai helyzetét is, utalva arra, hogy egyes esetekben újságírók zaklatásnak és megfélemlítésnek voltak kitéve.

Sűrgősen lépni kell

A jelentés nyugtalanítónak minősíti a sajtószabadság romániai helyzetét is, utalva arra, hogy egyes esetekben újságírók zaklatásnak és megfélemlítésnek voltak kitéve. A liberálisok csoportjához tartozó Nicholson a jelentéstervezet korábbi vitái során még azt is fölvetette, hogy az EU-nak fel kellene függesztenie a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalásokat, ha Bukarest nem tesz sürgős lépéseket a szóvá tett hiányosságok orvoslására.

A határozati javaslat és az értékelő jelentés szerdai vitájában Nicholson már nem ismételte meg ezt a felhívását, amelyhez előzőleg több más képviselő is csatlakozott. Leszögezte azonban, hogy Romániának sok tennivalója maradt még, ha teljesíteni akarja a csatlakozás politikai feltételeit. A vitában nem minden felszólaló osztotta Nicholson értékelését. Főleg a szocialisták részéről hangzottak el olyan vélemények, hogy a jelentés túl szigorú Romániávalszemben, amelynek most nem annyira bírálatokra, mint inkább bátorításra volna szüksége problémái leküzdéséhez.

Kristálytiszta üzenetet

A csütörtöki szavazáson azonban végül a parlament óriási többséggel (374 szavazattal 10 ellenében, 29 tartózkodás mellett) fogadta el Nicholson jelentését. "Most már kristálytiszta a helyzet, a lehető legvilágosabb üzenetet intéztük Romániához, megerősítve a parlamentnek, a bizottságnak és a tanácsnak azokat a korábbi figyelmeztetéseit, amelyeket az előző román kormányok nem fogadtak meg" - kommentálta a szavazás eredményét a brit képviselő. A Bukaresthez intézett figyelmeztetés nyomatékosítását látszik szolgálni a parlamenti határozatnak az a kitétele is, amely szerint Bulgária és Románia csatlakozási menetrendjének "nem szükségképpen" kell összekapcsolódnia. A 2007-es csatlakozási céldátum azonossága ellenére Bulgária uniós értékelések szerint is jóval előrébb tart a felkészülésben.

A jelentéstervezet korábbi vitái során még az is fölvetetődött, hogy az EU-nak fel kellene függesztenie a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalásokat, ha Bukarest nem tesz sürgős lépéseket a szóvá tett hiányosságok orvoslása érdekében. A csütörtöki szavazáson a parlament óriási többséggel (374 szavazattal 10 ellenében, 29 tartózkodás mellett) fogadta el Nicholson jelentését. "Románia problémái a korrupcióban gyökereznek, és abban, hogy nem jutnak érvényre a jogállamiság elvei. A parlament örömmel üdvözli a román kormány e problémák orvoslására tett több közelmúltbeli lépését, de most már szeretnénk világos és egyértelmű jelzést kapni arra, hogy valódi reformok következnek" - kommentált Nicholson.