Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Strasbourg ismét elmarasztalta a magyar államot

2004.11.11. 13:15
Tizenhétezer eurót fizet a magyar állam annak a roma férfinak, akit 1995-ben bántalmaztak rendőri intézkedés közben. Balogh Sándor az emberi jogi egyezmény négy cikke alapján nyújtotta be panaszát; ezek közül a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot tiltó cikk miatt marasztalták el a magyar államot.
A magyar állam kifizeti a kártérítést annak a roma férfinak, akinek "embertelen rendőri bánásmód miatt" ítélt meg 17 ezer eurós (körülbelül 4,25 millió forintos) kártérítési összeget a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. Höltzl Lipót, az Igazságügyi Minisztérium (IM) nemzetközi joggal foglalkozó helyettes államtitkára csütörtökön elmondta, nem fordulnak a bíróság Nagykamarájához, hanem kifizetik a bíróság által megítélt összeget.

Megrepedt a dobhártyája rendőri intézkedés közben

A bíróság még júliusban döntött Balogh Sándor ügyében, aki azért fordult a bírósághoz, mert egy 1995-ös ügyben olyan súlyosan bántalmazták a rendőrkapitányságon, hogy feldagadt, piros lett az arca, a bal dobhártyája berepedt.

Höltzl Lipót korábban közölte, a panaszos az egyezmény négy cikkét érintően adta be keresetét: a diszkriminációt tiltó, a megfelelő jogorvoslatot biztosító, valamint a tisztességes eljárást előíró cikkek megsértését a testület egyhangúlag elutasította, a kamara négy bírója azonban helyt adott annak a panasznak, amelyben a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot tiltó cikk megsértését kifogásolta a sértett, Balogh Sándor.

A férfinak 17 ezer eurós kártérítést ítéltek meg.

Három hónapja van az államnak

Az ítélet után három hónap állt mindkét fél rendelkezésére, hogy a bírósághoz forduljon azzal a kéréssel, hogy az ügyet a tizenhét tagú Nagykamara elé kívánja citálni. A Nagykamara az emberi jogi egyezmény értelmezésével, továbbfejlesztésével, alkalmazásával összefüggő lényeges kérdésekben határoz.