Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Medgyessy segítené Románia csatlakozását

2004.05.05. 13:53
Tapasztalatok átadásával segítené Románia csatlakozását Medgyessy Péter. Magyarország uniós tagsága a kormányfő szerint javíthat a két ország viszonyán. Medgyessy szerint a csatlakozás nem nehezítheti meg Magyarország és az unión kívül rekedt magyarság kapcsolattartását.
Tapasztalatai átadásával segítheti Románia uniós csatlakozását Magyarország - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök az Erdélyi Riport legfrissebb számában. A magyar kormányfő szerint a kormány továbbra is figyelmet kíván fordítani szomszédaira.

Javulhat a viszony

Medgyessy szerint az EU-csatlakozás tovább javíthatja a magyar-román viszonyt. "Azon leszünk, hogy az országaink közötti - kiemelten a szomszédos régiók közötti - gazdasági kapcsolatok felélénküljenek. Erre ösztönözzük a magyarországi magántőkét is" - jelentette ki a nagyváradi hetilapnak adott interjújában.

"Tettekkel is hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy az erdélyi magyarság a szülőföldjén boldoguljon" - jelentette ki Medgyessy, példaként az észak-erdélyi autópálya érdekében a román kormánnyal közös lobbizást hozta fel. A kormányfő szerint a csatlakozás után sem nehezülhet meg a kapcsolattartás Magyarország és az unión kívül rekedt magyarság között.

Támogatás, önazonosság

Budapest anyagilag támogatja a határon túli magyarság nyelvi és kulturális önazonosságának megőrzését. Ezt szolgálják a kedvezménytörvény által biztosított támogatások. Az anyaország képzéssel segíti a határon túli magyarság uniós felkészülését. A vízumkényszer kényszerű bevezetése kapcsán szerzett vajdasági és kárpátaljai tapasztalatok pedig egyértelműen azt mutatják, hogy e téren nem lesz fennakadás - mondta Medgyessy Péter az Erdélyi Riportnak.