Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Halasztották a végső döntést Románia és Bulgária csatlakozásáról

2006.05.16. 15:55
Az Európai Bizottság októberre halasztotta a Románia és Bulgária csatlakozási időpontjáról szóló döntést. A keddi ajánlás szerint beléphetnek 2007 január 1-én, ha addig elvégzik a házifeladatból megmaradtakat. Az eurózónába a korábbi várakozásoknak megfelelően csak a szlovén jelentkezést fogadták el, Litvániának a magas infláció miatt még várnia kell.
Az Európai Bizottság kedden feltételes jóváhagyást adott Románia és Bulgária 2007-es csatlakozási ambícióinak - írja a Bruxinfo. "A Bizottság úgy döntött, hogy Románia és Bulgária készen áll arra, hogy 2007. január 1-jén csatlakozzon az Európai Unióhoz, amennyiben teljesít bizonyos feltételeket" - mondta José Manuel Barroso európai bizottsági elnök az Európai Parlamentben kedden délután.

Barroso hozzátette, hogy a ma közzétett bizottsági ajánlásokban foglalt területeken elért haladást a Bizottság október elején fogja elbírálni. Ez azt jelenti, végleg csak akkor dől el, hogy a két ország csatlakozhat-e a következő év elején az EU-hoz. Ezt az ajánlást majd a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A csatlakozási szerződés szerint a két ország belépését egy évvel el lehet halasztani, ha felkészülésükben komoly hiányosságok mutatkoznak. Főleg Bulgáriával vannak problémák. Különösen az igazságügyi rendszer, valamint a korrupció- és szervezettbűnözés-elleni fellépéssel vannak még gondok. Elemzők szerint a Bizottság az ajánlás elhalasztását arra akarja használni, hogy továbbra is nyomást tudjon gyakorolni Bukarestre és Szófiára a reformok folytatása érdekében.

Már egy hete kiszivárgott, hogy a két ország csatlakozási időpontjával kapcsolatos döntés több hónapos elhalasztását fontolgatja a testület. Akkor elemzők úgy látták, a halasztás rákényszerítheti a két jelölt országot arra, hogy minél több reformot hajtson végre még az idén, ha viszont októberben a 2007. január elseji csatlakozás mellett döntenének, nehezebb lenne a csatlakozási szerződés tagállami ratifikálása.

Csak Szlovéniában lesz euró jövőre

Az Európai Bizottság kedden Szlovénia felkészülését a 2007. január 1-i eurózónás csatlakozásra megfelelőnek találta, ám Litvánia felkészülését az ország viszonylag magas inflációs rátája miatt nem tartja elégségesnek az euróövezeti csatlakozásra a jövő év elejétől. Szlovénia lehet így az első ország az újonnan csatlakozott tíz, többségében kelet-európai állam közül, amelyik beléphet az euróövezetbe. Ennek ez idő szerint 12 tagországa van, együttesen mintegy 310 millió lakossal.

Litvánia inflációs rátája 2,6 százalékos a hivatalos adatok szerint, gyakorlatilag 0,1 százalékkal teljesíti túl a csatlakozási feltételt. A balti állam diplomáciai értesülések szerint az EU júniusi csúcsértekezletén szeretné napirendre tűzni eurózónás csatlakozásának kilátásait.