József, Bánk
-7 °C
0 °C

Az örökbefogadás szabályozatlansága miatt bírálja az EU Romániát

2004.02.25. 15:03
A román örökbefogadási törvényt három éve kellett volna megváltoztatni. A bukaresti kormány szerint az EU következetlenül bírálja őket, Verheugen szóvivője szerint viszont Románia nagyon is jól tudja, mi a dolga.
Az Európai Bizottság Romániát, Bukarest pedig az Európai Uniót hibáztatja amiatt, hogy még mindig nem fogadta el a román kormány az örökbefogadásokról szóló új jogszabályt - állapította meg szerdai írásában a Krónika. A Kolozsváron megjelenő erdélyi napilap szerint e jogszabály elfogadása csak azután várható, hogy Adrian Nastase kormányfő találkozik Günter Verheugen bővítési biztossal. A lap szerint egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak az Európai Bizottság illetékesei és a bukaresti hatóságok arról, miért rendezetlen továbbra is a külföldi örökbefogadások kérdése Romániában.

Az országos gyermekvédelmi hatóság vezetője, Gabriela Coman kijelentette: az Európai Bizottság sem igazán tudja, mit vár el az országtól e téren. "Nem jutottunk volna ide, ha az örökbefogadási moratórium 2001-es kihirdetése után röviddel sikerült volna a törvényes keretet is kidolgozni a szabályozásra" - mondta Coman, utalva arra, hogy Romániát az utóbbi időben sok bírálat érte a moratórium megszegése miatt. Az államtitkár a képviselőház visszaéléseket kivizsgáló bizottsága előtt "pingpongozásnak" nevezte azt, ami az utóbbi két évben az örökbefogadást szabályozó törvény kidolgozásával történt. Mint kifejtette, az Európai Unió illetékesei hol siettették, hol pedig leállították az új jogszabály elfogadtatási folyamatát.

Az Európai Unió bővítési biztosának, Günter Verheugennek a szóvivője ezzel szemben a minap úgy nyilatkozott, hogy Romániának mielőbb el kell fogadtatnia az örökbefogadásokat szabályozó törvényt, és az unió szakértői nem hátráltatják ezt a folyamatot. Jean-Christophe Filori leszögezte: az országot sürgeti az idő, Románia nagyon is jól tudja, hogy mi a dolga.

Bogdan Niculescu Duvaz, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió közbenjárására a kormány elhalasztotta a nemzetközi örökbefogadásokat szabályozó törvénytervezet elfogadását, ugyanis az EU-nak még mindig nem alakult ki egységes álláspontja a kérdésről.