Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Salgó László Európa főrendőre lehet

2004.10.09. 10:31
Az Europol, az Európai Unió bűnüldöző szervezetének vezetését bízhatják Salgó Lászlóra volt országos rendőrfőkapitányra, értesült a Magyar Nemzet. Eredetileg Franciaország, Németország, vagy Olaszország jelölhetett volna valakit, végül a magyar kormányt kérték fel.
Magyarország esélyes az Europol vezetőjének jelölésére, írja a Magyar Nemzet. A posztot Salgó László, volt országos rendőrfőkapitány töltheti be, miután az EU felkérte a magyar kormányt, hogy jelöljön valakit a posztra.

A lapot tájékoztató, neve elhallgatását kérő brüsszeli diplomata szerint "igen éles, de eredmény nélkül lezárult vita alakult ki a franciák, az angolok és az olaszok között, melyikük jelölje legyen az európai főrendőr, amely végül magyar lehet Az Europol az Európai Unió határokon átnyúló bűnűldöző szerve.

Salgó László július végén azzal az indoklással távozott posztjáról, hogy diplomataként kívánja folytatni pályafutását. Salgó lemondása után Medgyessy Péter miniszterelnök Gergényi Pétert nevezte meg a poszt várományosaként, a budapesti rendőrfőkapitányról azonban az Index cikke nyomán kiderült, nincs megfelelő iskolai végzettsége a poszt betöltéséhez.