Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem lesz Europol-igazgató Salgó

2004.12.03. 07:59
Brüsszeli források szerint Salgó László volt országos rendõrfõkapitány helyettes aligazgató lesz az Europolnál. Korábban őt tartották esélyesnek az Európai Unió határokon átnyúló bűnűldöző szervének vezetői posztjára. Ehelyett aligazgatóként a terrorizmus elleni küzdelem lesz a területe.
Salgó László egyelõre nem lesz az Europol igazgatója - értesült a Népszabadság brüsszeli forrásból. Bár a döntéshozatal még nem zárult le, a lap úgy tudja, a volt országos rendõrfõkapitány neve nem szerepel az utolsó kiválasztási fázisba jutott, négyfõs listán.

Ezzel egybecseng az a tegnap nyilvánosságra jutott információ is, miszerint Salgó - egy másik pályázaton - elnyerte az uniós rendőri együttműködés szervezetének aligazgató-helyettesi tisztét. A terrorizmus elleni küzdelem lesz a területe.

A magyar-lengyel miniszteri találkozón megerősítették, hogy Budapest és Varsó egyaránt versenyben van az uniós határőrizeti ügynökség székhelyéért. A hivatalt 2005 májusában állítják fel, a verseny kiélezettnek tűnik; mindkét tagország több-több támogatóval rendelkezik. Döntés a decemberi EU-csúcson nem várható.

Mint arról beszámoltunk, az EU felkérte a magyar kormányt, hogy jelöljön valakit a posztra. Korábban igen éles, de eredmény nélkül lezárult vita alakult ki a franciák, az angolok és az olaszok között, melyikük jelölje legyen az európai főrendőr.