Auguszta
-4 °C
2 °C

Sarkozy is temeti a francia-német tengelyt

2005.07.06. 12:29
Nyíltan szembeszegült egykori mentorával, Jacques Chirackal Nicolas Sarkozy. A nyíltan az elnöki posztra pályázó belügyminiszter az államfő legnagyobb ellenségeivel, a britekkel és az amerikaiakkal barátkozna.

Idejét múltnak nevezte az Európai Uniót irányító francia-német tengelyt Nicolas Sarkozy. A 2007-es francia elnökválasztások nagy esélyesének számító belügyminiszter szerint a két állam az egykori hattagú Európát még vezethette, egy 25 tagú EU-ban azonban már több állam szövetségére van szükség.

Hatan erősebbek lennének

Sarkozy szerint Franciaország vezető szerepének megőrzéséhez az együttműködés kiszélesítésére van szükség, a németek mellett az olaszokkal, a spanyolokkal és elsősorban Nagy-Britanniával is szövetkezni kell. Az öttagú motort később Lengyelország bevonásával hattagúvá kell bővíteni.

Sarkozy kijelentése nyílt szembeszegülés egykori mentora, Jacques Chirac államfő politikájával. Chirac - aki annyira jóban van az előrehozott németországi választásokon biztos bukásra ítélt Gerhard Schröder kancellárral, hogy néha még a francia érdekek képviseletét is rábízta - egyértelműen és kizárólag Németországgal akar szorosan együttműködni.

Nem bőszítenék Chiracot

"Érdekes elmélet, főleg egy francia politikustól" - kommentálta a Guardiannak Sarkozy kijelentését egy neve elhallgatását kérő brit kormányzati forrás. A forrás további kommentárt nem kívánt fűzni a felvetéshez, nehogy feldühítse a szerdán a G8-csúcsra Skóciába látogató Chiracot.

Nagy-Britannia már régóta a francia-német tengely megtörésén dolgozik. Ehhez Blair Németországban már talált szövetségest a kereszténydemokrata kancellárjelölt Angela Merkel személyében, és most Sarkozy személyében Franciaországban is. A Guardian értékelése szerint ugyan a brit kormány etikai okokból nem avatkozhat be más országok választásaiba, egyértelmű, hogy Blair Németországban Merkel, Franciaországban Sarkozy sikereiért szorít.

Ötvenéves keretek borulhatnak

Az elnöki aspirációit egy pillanatig sem titkoló Sarkozy egyre gyakrabban vállalja az összeütközést Chiraccal. Az angolszászoktól irtózó államfővel szemben jó viszonyra törekszik Nagy-Britanniával, és atlantista elkötelezettségből az Egyesült Államokkal is javítani akarja a viszonyt. Chirac már az iraki háború miatti látványos szakítás előtt is ambivalensen viszonyult az Egyesült Államokhoz, az Európai Uniót az amerikaiak világpolitikai hatalmával szemben pozícionálta volna.

Chirac ebben a II. világháború utáni francia politika hű követője. A franciák és a németek a világháború után kölcsönös barátsági szerződésekkel próbálták elejét venni egy újabb konfliktusnak. Ebből az együttműködésből született meg a Szén- és Acélközösség, az Európai Közösség jogelődje.

Az EU felépítésében a mai napig számos ponton a francia-német egyezmények köszönnek vissza, a franciáknak kedvező agrárrendtartás is ebben az időben alakult ki. A tavalyi bővítés előtt a legtöbb uniós kérdés nem a tagállamok brüsszeli csúcsértekezletén, hanem kétoldalú, francia-német csúcsokon dőlt el.