Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ultimátummal zsarolja az EU-t Schröder

2004.01.05. 12:49
Ha év végéig nem születik kompromisszum az EU-alkotmány ügyében, Németország feladja a küzdelmet - jelentette ki Gerhard Schröder a Magyar Rádió tudósítása szerint. A német kancellár fenyegetéssel is megtoldotta ultimátumát, a kudarc esetén ugyanis két részre, a gyorsan, illetve a lassan fejlődő országok csoportjára osztaná Európát. A legesélyesebb német államfőjelölt szerint Schröder zsarol.
"Felkészült" az Európai Unió kettészakadására Gerhard Schröder. Amennyiben nem sikerül áthidalni az EU alkotmánya és a döntéshozatali mechanizmus körüli vitákat az év végéig, Németország nem küzd tovább a kompromisszumért - jelentette ki a Spiegelnek adott újévi interjújában a német kancellár.

Gerhard Schröder
Schröder leginkább ultimátumként értelmezhető nyilatkozata szerint az alkotmányozás kudarca esetén Európa két részre, egy gyorsabban fejlődő, nyitottabb, illetve egy lassabban fejlődő, zárt, rugalmatlan csoportra bomolhat.

Schröder nyilatkozatát egyszerű politikai zsarolásnak nyilvánította Németország esélyes államfőjelöltje. "Ha már bele kell törődnünk abba, hogy gyorsabban és lassabban fejlődő országokból tevődik össze az unió, akkor arra kell törekedni, hogy a gyorsak, az erősebbek fölkarolják, és húzzák magukkal a lassúbbakat, a gyengébbeket, és a végén együtt érjünk a célba" - nyilatkozta Wolfgang Schäuble kereszténydemokrata politikus a Magyar Rádió berlini tudósítójának.

A "kétsebességes Európa" évtizedes elképzelése a decemberi brüsszeli alkotmányozó EU-csúcs kudarca után került újra elő. A brüsszeli tanácskozáson a semmiféle határidő által nem szorított európai vezetők nem tudtak megállapodni az országok arányos képviseletéről az európai döntéshozatalban. A kudarcért többen a nizzai szerződésben kiharcolt, az arányosnál nagyobb képviseletet biztosító jogaihoz ragaszkodó és többször az alkotmány megvétózásával fenyegetőző Lengyelországot tették felelőssé.