Géza
-11 °C
-4 °C

Schmitt: Jöjjön velünk Horn is Brüsszelbe

2004.01.26. 17:34
A brüsszeli képviselőség vállalására kapacitálta Schmitt Pál Fidesz-alelnök Horn Gyulát az európai uniós kampányra való felkészülésről folytatott négyszemközti megbeszélésén. Az őszinte hangúnak minősített tárgyalás után Horn megköszönte a meghívást, és reményét fejezte ki, hogy a Fidesz ezzel lezárta a fantomlista ügyet. A hétfői egyeztetésre Horn Gyula etikai, filozófiai felvetésekkel, egy nemzeti minimum elfogadásának indítványával, Schmitt Pál pedig többek között a nyugdíjasokért és az iskolatej-programért lobbizó öt ponttal érkezett.
Két civilizált ember meg tud egyezni olyan dolgokban, amelyek a nemzet számára fontosak - kommentálta Horn Gyula az ellenzéki pártvezetővel folytatott keddi egyeztetését. Az európai uniós kampányra való előkészületeiről, stílusáról folytatott négyszemközti megbeszélést Schmitt Pál is őszinte hangúnak és vitamentesnek minősítette.

Kamatoztassa kapcsolatait

Schmitt Pál elmondta, hogy arra kérte a volt miniszterelnököt, hogy "jöjjön velünk Brüsszelbe", "kamatoztassa nemzetközi súlyát az ország érdekében". Horn azonban leszögezte, hogy az EU-ban nem idegen, hogy a listavezetők a választást követően átadják helyüket a listán szereplő más jelölteknek, ezért reméli, hogy az itthonmaradás témakörét a találkozóval a Fidesz is lezártnak tekinti. Schmitt azonban még hozzátette, hogy néha úgy érzi, fantomtársakkal van körülvéve, és nem tudja kikkel kell egyeztetni. Erre reagálva a volt miniszterelnök azt mondta, garanciát vállal a párt listán szereplő jelöltjeiért, akikkel reméli, hogy a Fidesz is együtt tud majd dolgozni.

Maradéktalan európai értékek

A találkozót követően Horn bejelentette, hogy egy nemzeti minimum kidolgozását javasolta az ellenzéki politikusnak azzal a céllal, hogy elkerüljék a belső ellentétek exportálását, és a sértegetések kivitelét az EU-s testületek elé. Horn szerint cél az is, hogy Magyarországon maradéktalanul érvényesüljenek az európai értékek, a közteherviselés, a közgyarapodás, az esélyegyenlőség teljes vitele, a szociális értékek és a teljes foglalkoztatás. A Fidesz alelnöke szerint mindegyik ponttal egyetértettek, de a tízmillió csatlakozó biztonsága érdekében egy praktikusabb 5 ponttal érkezett. Schmitt szerint az EU-s pénzek fogadására szánt költségvetési pénzeket kellene növelni, a gyógyszerek áfáját 5-ről 1 százalékra mérsékelni, csökkenteni a gáz-, áram- és csatornadíjakat, beindítani az iskolatej-programot és támogatni a fuvarozókat ahhoz, hogy az ország biztonságosabban csatlakozzon.

Az országot foglalkoztató ügyekben

Horn Gyula a találkozót követően bejelentette, Medgyessy Péter miniszterelnök kezdeményezte, hogy külön-külön találkozón egyeztessen a három volt kormányfővel. Amennyiben Orbán Viktor is pozitívan fogadja az EU-s ügyekben és "az országot foglalkoztató ügyekben" kezdeményezett megbeszéléseket, akkor azonnal az időpont egyeztetésekre kerülhet a sor.