Emőke
-4 °C
9 °C

Szekus múlttal vádolják a román EU-biztos-jelöltet

2006.10.27. 12:58
A román kommunista titkosszolgálattal együttműködött Varujan Vosganian, akit szerdán nevezett ki Bukarest Románia jelöltjének az Európai Bizottságba. Ezt a vádat fogalmazta meg a román külügyi hírszerzés egyik volt vezetője. Személyével kapcsolatban egyéb kételyek is felmerültek.

Hatalmas belpolitikai botrányt kavart Romániában az az írás, amelyet Liviu Turcu nevével jelent meg a Jurnalul National című nagy példányszámú országos napilap pénteki számában. A román külügyi hírszerzés egyik osztályának volt vezetője, aki még a kommunista diktatúra ideje alatt elmenekült az Egyesült Államokba, azzal vádolta meg a liberális Varujan Vosganiant, hogy a múltja nem tiszta.

Egyéb kételyek is felmerültek

Turcu szerint a frissen megnevezett biztosjelöltet a Securitate egyik közvetlen beosztottja révén szervezte be az 1980-as évek elején. Ezt a hírt az Evenimentul Zilei is első oldalon közli meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Vosganian személyével kapcsolatban azonban egyéb kételyek is felmerültek. Ezért a pénteki román sajtó élesen bírálja Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, akit - mint írják - a jelölésért felelősség terhel.

Barroso újabb jelöltet akar

A kormányfőt bírálók emlékeztetnek rá, hogy míg José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke a bolgár Meglena Kunevat már kinevezte biztosnak, addig Vosganian bevonását az EB-testületbe elhalasztotta. A román média brüsszeli tudósítói szerint Barroso most újabb személy jelölését várja Bukaresttől.

Vosganianról a csütörtöki román sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint 2000-ben a Jobboldali Erők (UFD) nevű pártját a kétes hírű Sorin Ovidiu Vintu üzletember finanszírozta. E párt támogatását maga az üzletember is elismerte egy júniusi lapinterjúban. Vintu korábban piramisjáték-szerű befektetési alapot hozott létre (FNI), amely később összeomlott, több százezer ember ment tönkre emiatt.

A román sajtó szerint Brüsszelben az is elégedetlenséget váltott ki, hogy Vosganian soha nem töltött be miniszteri vagy miniszterelnöki tisztséget, a legmagasabb funkció, amelyet eddig elért a román politikában, az a szenátus pénzügyi szakbizottságának az elnöki posztja volt. Emellett azt is kifogásolják, hogy eddigi szakmai pályafutása ismeretlen uniós körökben.

Nincs terhelő bizonyíték

Vosganian foltosnak vélt múltját egyelőre az illetékes román szervek nem erősítették meg. Mi több, a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) elnöke kijelentette, hogy az átvilágító bizottságnak nincs semmilyen terhelő bizonyítéka Vosganian múltjáról. A CNSAS-tól azt a sajtóértesülést is cáfolták, hogy Vosganian dossziéjáról mikrofilmes másolat létezne a külügyi hírszerzés egyik vidéki raktárában.

Ennek ellenére pénteken reggel Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök felkérte az átvilágító bizottságot és a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjét, hogy ellenőrizzék a két országos napilapban közölt információ valóságalapját, és hozzák nyilvánosságra vizsgálódásuk eredményét.